Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dokument V síti ukázal divákům v Havlíčkově Brodě nebezpečný svět internetu

/
/
/
1516 Zobrazení



Tentokrát si pro diváky Jiří Svoboda ve svém Filmovém Oku nepřipravil žádnou komedii, ani road movie, ve středu 3. června se promítal dokument, který v současnosti rozvířil situaci kolem nezletilých a jejich života na sociálních sítích.

Český celovečerní dokument V síti, který vznikl díky režisérské dvojici Barbora Chalupová a Vít Klusák, je reálnou ukázkou toho jak, nebezpečné může být jedno jediné rozhodnutí. Velký zájem o dokument v Havlíčkově Brodě ukázal i počet prodaných vstupenek, opět bylo vyprodáno a v omezené kapacitě sálu se na několik diváků nedostalo.
Podmětem k natočení filmu bylo zadání firmy O2, která na podzim roku 2017 oslovila režiséra Víta Klusáka, který měl natočit pět minut dlouhé propagační video, které mělo upozornit na problematiku zneužívání nezletilých dětí na internetu. Když s kolegyní Barborou Chalupovou vytvořili fiktivní profil dvanáctileté dívky a během pěti hodin jí oslovilo 83 mužů, většinou s žádostí o společnou masturbaci, bylo jasné, že tohle téma chce víc než jedno krátké video.
V dokumentu se objeví tři dívky, které fingují svůj věk a vydávají se za dvanáctileté nezkušené slečny, všechny jsou ale během natáčení plnoleté a jejich podobu tak před každým natáčením museli více než dvě hodiny ladit v maskérně. Vše bylo promyšlené do nejmenšího detailu, aby dívky a jejich pokoje působily co nejvíce autenticky. Zařízení pokojů pomáhal doladit také dětský psycholog. A dokonce bylo vše připravené i tak, že když v Plzni, kde měla údajně dívka bydlet, začalo pršet, tak filmaři ztmavili osvětlení v pokoji a reagovali tak na skutečný stav. Celé natáčení musel proběhnout podle jasného kodexu. Štáb nikoho neoslovoval, dívky vždy uváděly na začátku rozhovoru, že jim je 12 let. Většinou se jim dostalo odpovědi, že to nevadí. Dokument V sítí byl tak spěšný, že během dvou týdnů na něj do kina přišlo 266 000 diváků, čímž se stal nejúspěšnějším dokumentárním filmem v české historii.
Pro ty, kteří vydrželi film dokoukat až do konce, byla připravená diskuze. Hostem byl Stanislav Piskač z Pracovní skupiny pro řešení problematiky elektronické bezpečnosti zřízené Krajem Vysočina. Samozřejmě i on popřál rodičům, aby je nikdy nic podobného nepotkalo a upozornil na několik případů, kdy to nedopadlo dobře. V rozjeté debatě padlo několik návrhů jak tomu zabránit anebo se o to alespoň nějakým způsobem pokusit. Nejlepším nástrojem je komunikace a vytvoření důvěry a pevného pouta mezi rodičem a dítětem.


Příště se už program opět vrátí do zajetých kolejí a promítat se bude komedie o špičkovém cyklomechanikovi, který má jedno velké tajemství. Film Raul Taburin na ČSFD dostal od diváků 71%.

  • Facebook
  • Twitter