Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dárci krve v Nemocnici Nové Město na Moravě dostali dárek, nová odběrová lehátka

/
/
/
167 Zobrazení



Při vstupu do odběrové místnosti transfúzní služby Nemocnice Nové Město na Moravě upoutají dárce nová jasně zelená polohovací lehátka, nemocnice tak zajistila dárcům větší pohodlí.

Nákup šesti nových odběrových lehátek vyšel na 187 tisíc korun. Ke dvěma z nich patří i infuzní stojany. Barvu nových lehátek vybraly sestřičky, které na transfúzní stanici pracují. „Vybraly jsme zelenou, aby místnost oživila. Červená barva nám připadala agresivní a modrá moc studená. Odběrový sál je otočený tak, že tam nesvítí moc sluníčko, chtělo to prostě oživit,“ vysvětluje výběr barvy nových lehátek Martina Vrbíková z oddělení klinických laboratoří a transfúzní služby novoměstské nemocnice.
Nová lehátka pro dárce jsou nejen hezčí než ta původní, ale skýtají i větší možnosti polohování. „Dají se například upravit do polohy křesla. A taky umožňují uložit dárce do Trendelenburgovy polohy v případě, že se mu udělá u odběru špatně. To se občas stává a v této poloze, kdy je pánev položena výše než hlava, je mu brzy lépe,“ říká Martina Vrbíková.


Novoměstská nemocnice má poměrně stálou dárcovskou základnu. Přesto i tady vítají prvodárce. Odběru se prý bát nikdo nemusí. „Nejprve se dárce zaregistruje v kartotéce a změří se mu teplota. Vezmeme mu vzorek krve k vyšetření krevního obrazu a zjištění krevní skupiny. Pak vyplní dotazník dárce krve. Následně se dostaví k lékaři, který s ním bod po bodu projde dotazník dárce, a na základě všech výsledků rozhodne, jestli je odběr vhodný. Pokud ano, pak už jde dárce do odběrového sálu. Po odběru si pak chvilku odpočine v odpočívárně a odchází do jídelny, kde dostane párek, kávu, minerálku a balíček domů. Kdo nechce, dostane ve stejné hodnotě stravenku,“ popisuje Martina Vrbíková.

  • Facebook
  • Twitter