Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Gymnazisti z Humpolce v roli diplomatů, jako jediní Češi na jednání OSN

/
/
/
206 Zobrazení



Čtveřice gymnazistů z Humpolce reprezentovala letos v dubnu jako jediná Českou republiku na modelovém zasedání OSN ve Francii. Spolu s dalšími studentskými týmy z Francie, Slovenska, Polska, Německa, Taiwanu, Mexika a Ázerbájdžánu.

Studenti se zájmem o politiku, mezinárodní vztahy a diplomacii si během tří dnů vyzkoušeli, jaké to je řešit problémy dnešního světa – v cizím jazyce, podle přísných pravidel, a navíc jako zástupci různých států. Zemi si mohli studenti zvolit sami podle svého zájmu, jediným omezením bylo, že si nemohli vybrat tu svou, rodnou. Jakub Pavlas vystupoval jako delegát Švýcarska, Šimon Festa si vybral Švédsko, Kristýna Dománková Mali a Dita Vinczeová zvolila Japonsko. To s sebou neslo nutnost velmi pečlivě nastudovat politickou, ekonomickou a společenskou situaci daného státu. Dále pak projít všechny dokumenty a statistiky, které jim byly předem poskytnuty, aby při vyjednávání na diplomatické úrovni co nejdůvěryhodněji prezentovali myšlenky, názory a přístupy svých zemí k dané problematice.


Modelového zasedání ve francouzském Chaumont, které leží v regionu Grand Est – partnerském regionu Kraje Vysočina, se zúčastnilo celkem 75 středoškoláků z různých zemí. Studenti zasedali ve dvou komisích – anglické a francouzské. Francouzská komise se zabývala environmentálními otázkami, humpolečtí gymnazisté v anglické komisi řešili, jak snížit nerovnost v přístupu dívek ke vzdělávání. Simulace zasedání byla realizována do všech detailů, včetně přísného protokolu, který musely všechny delegace dodržovat. V případě porušení protokolu přicházelo varování či trest. Studenti nesměli mluvit v první osobě, používat po celou dobu jednání mobilní telefony, pokud chtěli někoho oslovit, napsali mu zprávu na lísteček a poslali po poslíčcích, kteří stáli kolem. Museli se chovat slušně a diplomaticky, nesměli používat AI. Trestem za porušení pravidel bylo třeba zpívání, což si na vlastní kůži vyzkoušeli třeba studenti z Polska a Ázerbajdžánu.

Všichni členové modelového zasedání vystupovali se svými příspěvky, podávali návrhy, vyjednávali, volili. Vše s cílem dobrat se k sepsání a schválení rezoluce, která bude umístěna na oficiální stránky MUN (Model United Nations), kde se s ní může seznámit politická i laická veřejnost. MUN, v překladu Modelová Organizace spojených národů, je akce, v rámci které si studenti mohou vyzkoušet, jaké to je řešit problémy současného světa. Vžívají se do rolí delegátů jednotlivých států OSN a věnují se různorodým globálním problémům dneška. Jedná se o akci pravidelnou, probíhá několikrát do roka na různých místech po světě, a to pro studenty středních i vysokých škol. Do konce dubna se ještě uskuteční modelová zasedání v Indii, Uzbekistánu, Anglii, Rumunsku a Kosovu. Pro humpolecké gymnázium se jednalo o vůbec první zkušenost s tímto typem akce.

„Účastnit se MUN bylo velice výjimečné a zážitek na celý život, ať už kvůli získání kontaktů ve Francii nebo samotné debatě a programu. Příprava nebyla rozhodně jednoduchá a stála spoustu času, který se ale vyplatil,“ hodnotí svoje zapojení budoucí maturant Šimon Festa. „Pro mě samotného bylo nejlepší částí seznámení s Francouzi, kteří byli přáteli mého hostitele a chodili s ním na školu. I přesto, že na začátku debata vypadala jako velmi seriózní a těžká na pochopení, poměrně rychle jsme se chytili a další den už jsme si debatu užívali. Rozhodně bych všem, kdo dostanou možnost jet na modelové zasedání, doporučil, aby se chopili příležitosti a jeli tam beze strachu a s radostí, že se setkají s novými lidmi,“ doplňuje Šimon.
Gymnázium dr. A. Hrdličky v Humpolci oslovil s nabídkou účasti na modelovém zasedání Kraj Vysočina kvůli dlouhodobě výborným výsledkům v soutěžích ve francouzštině. „Taková prestižní nabídka se neodmítá, takže jsme okamžitě souhlasili,“ dodává s úsměvem učitelka francouzštiny Alena Voplakalová, která studenty do Francie na konferenci doprovázela.


Foto: archiv Gymnázia Humpolec

  • Facebook
  • Twitter