Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Noc kostelů také na Vysočině

/
/
/
1459 Zobrazení



Noc kostelů se bude konat na řadě míst Vysočiny v pátek 12. června. Do akce se letos zapojili pořadatelé ve čtyřech desítkách kostelů v celém regionu.

Noc kostelů se uskutečnila v České republice poprvé v roce 2009, kdy měli lidé možnost navštívit kostely a modlitebny a poznat nejen jejich kulturní hodnotu, ale také se seznámit s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení, rozhovoru či setkání.

V Evropě proběhla vůbec první Noc kostelů v roce 2005 ve Vídni v Rakousku pod názvem Lange Nacht der Kirchen. O rok dříve nechal kostelník v jednom z vídeňských kostelů večer během úklidu kostel otevřený, a zjistil, že otevřené dveře ve večerní atmosféře jsou pozváním pro kolemjdoucí vstoupit. Během čtyř let se akce spontánně rozšířila do celého Rakouska a každoročně se do Lange Nacht der Kirchen zapojuje na 700 kostelů a modliteben.

Z Rakouska se postupně rozšířila akce do České republiky, v roce 2011 se konala na Slovensku a od roku 2012 se Noc kostelů (Kirikute Öö) koná v Estonsku. V roce 2016 proběhla první Noc kostelů ve Švýcarsku.

První Noc kostelů
Do prvního ročníku Noci kostelů v České republice se v roce 2009 zapojilo 25 kostelů v brněnské a devět kostelů v plzeňské diecézi. I přes nepřízeň počasí bylo v Brně a okolí zaznamenáno 90 000 návštěvnických vstupů, a dalších 10 000 v Plzni.

V České republice se do Noci kostelů každoročně zapojuje na 1 500 kostelů a modliteben, které kromě otevřených dveří nabízejí více než 7 000 doprovodných programů. Zájem bývá pravidelně velký a každoročně se pohybuje kolem 500 000 návštěvnických vstupů.

Zapojí se i Vysočina
Na Vysočině se k 3. červnu přihlásilo 38 míst s programem, který čeká na návštěvníky v pátek 12. června. Ve větších městech se otevře hned několik kostelů najednou.

  • Facebook
  • Twitter