Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ewa Farna Symphonic v Jaroměřicích nad Rokytnou

/
/
/
1555 Zobrazení



Jedním z hostů 21. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského byla ve čtvrtek 15. srpna v zámecké zahradě zámku Jaroměřice nad Rokytnou česko-polská zpěvačka, nositelka řady českých a polských ocenění v oblasti populární a rockové hudby, Ewa Farna.

Ewa Farna, popová a rocková zpěvačka s polskými kořeny – stálice nejen české pop-music s bohatou mezinárodní kariérou – vystoupila na pódiu v zámecké zahradě společně se svojí skupinou ve složení Roman Vícha (bicí), Tomáš Lacina (basová kytara), Martin Chobot (elektrická kytara), Jan Steinsdörfer (klávesy) a Lukáš Chromek (elektrická kytara) a za doprovodu jednoho z našich nejstarších symfonických orchestrů u nás, Moravské filharmonie Olomouc pod taktovkou českého dirigenta, skladatele a klavíristy Jana Kučery.

Moravská filharmonie Olomouc se řadí k autentickým interpretům české národní hudební kultury, ale je také i velkým propagátorem hudby soudobé. Vystupuje na hudebních festivalech doma i v zahraničí a zásadní měrou se podílí na koncertním životě v Olomouci a okolí.

Jan Kučera spolupracuje pravidelně jako dirigent s předními českými orchestry, s nimiž kromě klasického repertoáru natočil více než sto symfonických skladeb soudobých autorů, často v premiéře.
Pro svoji hudební všestrannost je často vyhledáván k produkcím crossoverových koncertů. Od sezony 2015/16 působí jako šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestru.

Ewu Farnou objevil v roce 2006 česko-polský hudební producent, skladatel a scenárista producent Lešek Wronka, který jí byl až do roku 2014 manažerem. Na podzim roku 2006 ve svých 13 letech nazpívala svůj první singl Měls mě vůbec rád (téhož roku vyšla v listopadu i stejnojmenná deska). Následně vyhrála ocenění Objev roku v anketě Český Slavík Mattoni 2006, v roce 2007 vydala svou druhou českou desku Ticho a také debutovou polskou desku Sam na sam. Stala se Objevem roku Hudebních cen Óčka a získala platinovou desku za obě česká alba. V anketě Český Slavík se umístila na čtvrtém místě. V témže roce se představila na svém prvním koncertu v Třinci.
V roce 2008 absolvovala turné Blíž ke hvězdám, čítající osmnáct koncertů. Tehdy jí bylo čtrnáct let, stala se tedy historicky vůbec nejmladší zpěvačkou, která podobné turné absolvovala. DVD & CD, pořízené na posledním koncertě turné, se stalo nejprodávanějším albem roku.

V následujících letech získala Ewa Farna celou řadu dalších českých i polských ocenění a cen (její česko-polský původ ji předurčil k dvojjazyčné kariéře), natočila řadu desek, alb, singlů, videoklipů a soundtracků k filmům a stala jednou z nejsledovanějších interpretek na sociálních sítích. V roce 2011 moderovala s Tomášem Klusem ceny Anděl a v roce 2013 byla nejmladší členkou poroty v SuperStar. V témže roce vydala svoje první samostatné album. V roce 2016, když se stala Zpěvačkou roku, měla za sebou více než sto televizních vystoupení, odehrála přes pět set koncertů (vystupovala v Čechách, Polsku, Německu, Irsku a pro krajany v Americe) a absolvovala čtyři samostatná turné, v anketě popularity Český Slavík 2016 obhájila třetí místo (to získala celkem osmkrát). V roce 2017 vyšel o Ewě Farné speciální dokument, v němž představila své soukromí. Dokument byl promítán v kinech, s osobní účastí zpěvačky na každé projekci.
Dosud natočila interpretka osm řadových alb v češtině a dalších šest v polštině.
Pěveckou i osobní kariéru spojila s hudebníkem a členem své kapely Martinem Chobotem, s nímž má od letošního roku syna Artura.

Zámeckou zahradou se v průběhu dvou částí koncertu nesly za doprovodu orchestru písně Oblíbená věc, Ty jsi král, La la laj, Toužím, Dobré ráno milá, Leporelo, Jen tak, Ticho, Tam glie ty a Free Your Mind, Boží mlejny, Na ostří nože, Všechno nebo nic. Bez doprovodu orchestru pak písně Bumerang (text E. Farna a M. Tran, zpěv E. Farna a R. Král) a Ta o nás (text i zpěv M. Chobot). Po bouřlivém potlesku publika následovaly ještě dva přídavky, jedním z nich byl hit Boky jako skříň (parodie na „All about that bass“ od Megan Trainor).
Ewa Farna se představila publiku jako milá, komunikativní a velmi svérázná zpěvačka. Není tedy divu, že má fanoušky, kteří jsou schopni procestovat půl Polska, aby dorazili na koncert třeba i v Česku. Na interpretce je už na první pohled vidět, že je svá a jak sama říká, je nepřizpůsobivá trendům, je věrná sama sobě a zůstává autentická. Nepřetvařuje se pro zalíbení, důležité pro ni je, aby se mohla podívat sobě do očí.
Návštěvníkům koncertu v Jaroměřicích se ale zcela jistě zalíbila. Důkazem této skutečnosti byl především bouřlivý nadšený potlesk diváků, kteří se do koncertu svým zpěvem zapojovali. Zpěvačka publikum ke spolupráci vyzývala a publikum její výzvu přijímalo. Vznikla tak velmi příjemná a bezprostřední atmosféra. Květiny jako poděkování protagonistce koncertu Ewě Farne a dirigentovi Moravské filharmonie Janu Kučerovi byly patřičným završením pohodového večerního koncertu, kterému, naštěstí, přálo tentokráte i počasí.

  • Facebook
  • Twitter