Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dům pod náměstím Markéty Hejkalové míří na Podzimní knižní veletrh

/
/
/
441 Zobrazení



Po několikaleté pauze vydává spisovatelka Markéta Hejkalová svůj další román, který jako ten předchozí spojuje minulost se současností. Tentokrát zavádí čtenáře až do sedmnáctého století, kdy začíná nejen vyprávění, ale také historie Domu pod náměstím. Setkat se s ním i s autorkou čtenáři budou moct na konci týdne na Podzimním knižním veletrhu.

V nové knížce přibližuje spisovatelka, překladatelka a ředitelka Podzimního knižního veletrhu historii domu, kde sídlí vedle prodejny potravin a kavárny také nakladatelství Hejkal. V knize se ale čtenář setká s domem U Vlků, jehož název je odvozený od posledních majitelů Vlkovských, některá jména se v příběhu mění, jiná zůstávají či se mění jen nepatrně.
„Kniha vychází ze skutečných historických událostí a osudů. První písemná zmínka o domě je z roku 1695, skutečně tam nějaký čas přebývalo několik mnichů, v zadním traktu fungovala pletařská dílna pana Veselého, z níž mnohem později a po mnoha peripetiích vznikl Pleas. Skutečná jsou i jména většiny lidí, kteří v domě až do začátku 20. století žili a pracovali. Skutečnou postavou je i velmi schopný ředitel továrny, ale změnila jsem mu jméno z Knap na Knop, protože osudy jeho syna a vnuka už jsou vymyšlené. Vymyšlené je i jméno jedné z hlavních postav – Josef Vlkovský- ve skutečnosti se jmenoval Josef Hejkal a byl to dědeček mého manžela. Jeho příběh vychází ze skutečnosti, ale také jsem ho pozměnila, je to román, ne životopis. A vymyšlený je i vlk do výlohy, který se ztratil a pak zase našel. V Hejkalově obchodě býval čert, na něhož mnoho lidí vzpomíná, ale ten se dodnes nenašel. Jiní skuteční lidé z „megapole brambor“ v knize nejsou. Postavy mají své vzory a předobrazy, ale je to jen volná inspirace. Podíl skutečnosti je zhruba deset až dvacet procent, pokud bych to chtěla vyjádřit exaktněji,“ vysvětluje autorka, která pro své nové vyprávění zvolila vedle několika postav, které příběh vypráví, také postavu domu. „V roce 1991 se dům vrátil v restituci a můj manžel Martin Hejkal začal provozovat obchod, což trvá dodnes. Tehdy na začátku jsem mu hodně pomáhala, v krámě jsem trávila hodně času a někdy mi připadalo, jako by se na mě ty staré tlusté zdi a klenby usmívaly a šeptaly mi, ať o nich napíšu. Ale k tomu jsem se přiblížila až o mnoho let později. V roce 2015 jsme slavili 90 let firmy, nepřetržitého prodeje potravin v našem domě. Připravovala jsem tehdy podklady pro novináře a začala se zajímat o to, co v domě bylo předtím, než ho manželův dědeček v roce 1925 koupil. Co bylo potom, to jsem věděla. Manželův dědeček neměl snadný život – v roce 1947 přišel o manželku, půl roku na to mu krám znárodnili, i podle tehdejších zákonů protiprávně, to všechno v románu je – a začala jsem o tom psát, ale vycházel mi buď rodinný příběh, nebo naopak suchý popis historických faktů. Pořád jsem cítila, že to není ono, už jsem chtěla celý román vzdát, až mě pak napadla první věta: „My domy žijeme déle než lidé, někdy i o stovky let.“ Představa domu jako „živé“ bytosti mě začala bavit a doufám, že bude bavit i čtenáře,“ dodává Markéta Hejkalová, která v těchto dnech finišuje s přípravami na dvaatřicátý Podzimní knižní veletrh, kde se budou moct čtenáři jak s autorkou, tak novou knihou potkat.

Obálka knihy z nakladatelství Host

Celý román je podobně jako ten předchozí plný témat, která by sama o sobě stála za rozvinutí do samostatného příběhu. „Nikdy neříkej nikdy, ale v tuhle chvíli nic takového neplánuju. Začala jsem psát nový román a úplně mě pohltil, ale z pověrčivosti nechci nic bližšího prozrazovat. Dům pod náměstím je hotový, na Podzimním knižním veletrhu ho pokřtí Alena Mornštajnová a Miloš Vystrčil a pak už ode mě odejde do světa a bude žít svým životem, jeho příběhy budou vstupovat do osudů čtenářů a já doufám, že mu čtenáři otevřou dveře svých domovů a duší a že jim něco důležitého sdělí,“ uzavírá Markéta Hejkalová, která pokřtí svůj román z brněnského nakladatelství Host na knižním veletrhu v pátek 14. října v 11.00 na schodech Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě.

Úvodní foto: Markéta Hejkalová v Krajské knihovně Vysočiny čte dětem, autor: Jaroslav Benák

  • Facebook
  • Twitter