Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Třebíčské muzeum připravilo Podzimní cyklus přednášek

/
/
/
473 Zobrazení



Muzeum Vysočiny Třebíč pořádá na podzim 2022 sérii přednášek, které zájemcům představí region Třebíčska z pohledu různých vědních oborů. Začátek cyklu pěti přednášek je v úterý 11. října.

Podzimní cyklus přednášek v Muzeu Vysočiny Třebíč bude zahájen v úterý 11. října přednáškou významného třebíčského geologa Stanislav Houzara, který nás seznámí s využitím mramorů. Od starověku jsou zachovány doklady o použití těchto hornin k pálení vápna, v sochařství a jako stavebního a dekoračního kamene. Později přibylo jejich využití jako přísady k tavení rud, v lékařství, sklářství; v současnosti už jen jako štěrk na komunikace a v zemědělství. Přenáška bude zaměřena zejména na mramory Českomoravské vrchoviny – využívání v architektuře a stavebnictví včetně metod jejich výzkumu.
Přednáška, týkající se živé přírody, představí posluchačům zajímavé téma z ornitologie. Ptáky obvykle považujeme za zvířata v lecčems podobná nám savcům, ve skutečnosti ptačí vnímání okolního světa se diametrálně odlišuje od toho, jak svět vnímáme my. Ptačím světem Vás provede nadšený ornitolog, Ondřej Kauzál z Ústavu biologie obratlovců ve Studenci.
Archeolog Aleš Hoch z jihlavského muzea se bude 8. listopadu věnovat dosavadním výsledkům záchranného archeologického výzkumu, který probíhal na Karlově náměstí v letech 2020 až 2022.
Předposlední přednáška je na téma architektury, historie a zajímavostí italských hradů. Přednášejícím bude Jiří Sladký z Hrotovic. Podzimní přednáškový cyklus muzea na počátku prosince zakončí známý odborník na letectví a kosmonautiku Tomáš Přibyl, který pracuje jako kurátor v Technickém muzeu v Brně. Ve své přednášce připomene, že letos v prosinci uplyne padesát let od zatím poslední pilotované výpravy na Měsíc. Od mise Apollo 17. Ta představovala skutečný vrchol programu Apollo: byla nejdelší, nejnáročnější, ale v mnoha ohledech také nejúspěšnější.
Přednášky se konají v Kamenném sále třebíčského zámku – Muzeum Vysočiny Třebíč. Vstup je volný, začátky vždy v 17.30.

Program

11. října Využití mramorů Českomoravské vrchoviny jako významných surovin pro zdejší historické stavby
Stanislav Houzar, Moravské zemské muzeum, Brno

25. října Jak ptáci vnímají okolní svět
Ondřej Kauzál, Ústav biologie obratlovců AV ČR, Studenec

8. listopadu Zmizelá Třebíč: výpověď archeologie k dějinám města
Aleš Hoch, Muzeum Vysočiny Jihlava

22. listopadu Italské hrady – historie, architektura, zajímavosti
Jiří Sladký, Hrotovice

6. prosince Rozloučení s Měsícem aneb padesát let po zatím posledním „malém kroku pro člověka“
Tomáš Přibyl, Technické muzeum v Brně

  • Facebook
  • Twitter