Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Chotěboři třikrát o Rusku a Ukrajině

/
/
/
1303 Zobrazení



Centrum kultury a služeb Chotěboř připravilo na druhou polovinu března sérii akcí inspirovanou současnou ruskou agresí vůči Ukrajině. Na zájemce čeká projekce filmu Svědci Putinovi a debaty s historikem a dvěma novináři.

Ve čtvrtek 17. března zahájí sérii snímek režiséra Vitalije Manského Svědci Putinovi v kině V Podkroví. Film začíná rokem 1999, kdy hledá ruský prezident Boris Jelcin krátce před vypršením svého funkčního období svého nástupce, který by mu zajistil beztrestnost. Vitalij Manskij měl možnost být u všech klíčových okamžiků jako dvorní prezidentský kameraman. Přináší tak zajímavý pohled do nitra kremelské politiky a svědectví o začátku putinovské éry. V té době ještě asi netušil, že se časem stane velkým kritikem všeho, co je se jménem Vladimíra Putina spojeno.
Po projekci bude následovat beseda s historikem Michalem Kampem, vedoucím Městského muzea Chotěboř.

O týden později se ve čtvrtek 24. března uskuteční v Domě dětí a mládeže v Chotěboři debata s novinářem Martinem Novákem ze zpravodajského portálu Aktuálně.cz, který před časem na Ukrajině strávil několik dní na počátku války.
Rodák z Prahy pracoval v minulosti v České televizi a v současnosti píše i pro Hospodářské noviny. Jako reportér navštívil například Irák, Írán, Afghánistán, Pákistán, Čínu, Saúdskou Arábii, Libyi, Rusko, Ukrajinu, Bělorusko, Libyi či Kongo.
Napsal knihu Džihád proti Kremlu: Sovětská válka v Afghánistánu a zrod Al-Káidy, za kterou dostal Cenu Miroslava Ivanova pro nejlepší českou knihu literatury faktu za rok 2008. Je také autorem knihy Ropa a krev: Americko-irácké války. Za tu dostal čestné uznání poroty, udělující Cenu Egona Ervína Kische. V roce 2015 mu vyšla další kniha Kati Pražského jara: Brežněv a jeho éra v Kremlu.

Ve středu 30. března se pak uskuteční druhá debata s novinářem Alexandrem Mitrofanovem v podkroví Knihovny Ignáta Herrmanna. Rodák z ruského Rostova na Donu žije od roku 1979 v Čechách, je novinářem, komentátorem a publicistou, který se věnuje také tematice Ruské federace.
Je držitelem Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2000. Za politické komentáře získal Cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2014 a Cenu Jiřího Ješe za komentář za rok 2016.
Mezi jeho knihy patří titul Za fasádou Lidového domu (1998) nebo Politika pod pokličkou (2002, spolu s Markétou Maláčovou – nyní Mitrofanovovou). V roce 2017 napsal předmluvu k historicky prvnímu překladu knihy Fazila Iskandera Králíci a hroznýši do českého jazyka.

Všechny tři akce začínají v 17.00, minimální vstupné je 100 Kč a jejich výtěžek věnují pořadatelé na konto nadace Člověk v tísni.

  • Facebook
  • Twitter