Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Sběračská sezona na Vysočině právě vrcholí, přidat se může každý

/
/
/
481 Zobrazení



Třetím rokem pracuje Sdružení Krajina na tvorbě regionálního osiva pro Žďárské vrchy. Kromě státních organizací i soukromých subjektů se do věci snaží vtáhnout také veřejnost. Ta pomáhá zejména se sběrem semen, jež právě dozrávají.

„Během předchozích tří let se nám postupně podařilo vytvořit systém sběru tak, aby to pro sběrače byl co nejjednodušší. Máme vytipovaných téměř padesát lokalit vhodných ke sběru semen daných rostlin. Od června do září se na nich pak pohybují sběrači semen z řad brigádníků i dobrovolníků. Aby nezapomněli včas na sběr vyrazit, přijde všem zainteresovaným email, že už nastal ten správný čas a právě jim dozrává druh, který se rozhodli sbírat.
V letošním roce máme, podobně jako v loni, okolo 25 sběračů, kteří sbírají 12 druhů rostlin. Základ sběračského týmu tvoří lidé, kteří se osvědčili v minulých letech a ke kterým se přidali sběrači noví,“ říká Dagmar Papáčková ze Sdružení Krajina.

Připojit se ale může stále každý zájemce. Buď na vlastní pěst, nebo v rámci hromadných sběrů, které pořádá Petr Piechula ze Správy CHKO Žďárské vrchy. V pořadí pátý hromadný sběr je plánován na sobotu 30. července, další pak na 6. a 13. a 20. srpna.

Informace o časech a místech hromadných sběrů jsou dostupné na webu či Facebooku Správy CHKO Žďárské vrchy nebo prostřednictvím emailu: petr.piechula@nature.cz či telefonního čísla: 602 491 419.

Kromě sběrů ve volné krajině byla na jaře roku 2021 nedaleko Jam na Žďársku založena tzv. matečnice, na které je aktuálně vyseto zhruba 40 cílových druhů rostlin, které jsou postupně, podle zralosti semen, sklízeny. Pěstování druhů na matečnici je potenciálně efektivnější. Ne všem druhům se však na matečnici daří. Péči o matečnici obstarává a zajišťuje dlouholetá členka Sdružení Krajina Petra Doležalová.

Sušená kopretina

Tvorba regionální travní směsi pro Žďárské vrchy je časově i finančně poměrně náročná. Čeká nás ještě mnoho práce, abychom ji dokázali pevně usadit na trhu. Nicméně už teď je volně k zakoupení. Ve své nabídce jí má společnost Agrostis trávníky, s. r. o.

Regionální osivo pro Žďárské vrchy vzniklo díky součinnosti se společností Agrostis trávníky, s. r. o. a Správou CHKO Žďárské vrchy. Finančně je podpořeno z programu Ochrana Biodiverzity, který zaštiťuje Český svaz ochránců přírody. V roce 2021 se ke spolupracujícím subjektům přidalo i město Žďár nad Sázavou, které projekt podpořilo finančně.

  • Facebook
  • Twitter