Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nové vydání knihy historika Josefa Kalvody se představí na knižním veletrhu v Brodě

/
/
/
431 Zobrazení



První svazek druhého rozšířeného českého vydání knihy politologa a historika Josefa Kalvody, rodáka z Malče u Chotěboře, Sovětizace Československa, představí v pátek 14. a v sobotu 15. října nakladatelství Dílo Kladno na Podzimním knižním veletrhu.

Nové vydání Kalvodovy knihy, původně vydané v angličtině pod názvem Czechoslovakia´s Role in Soviet Strategy (Role Československa v sovětské strategii, 1978, 1980), se od prvního českého vydání v roce 1999 v nakladatelství Dílo Kladno liší. Díky usilovné práci historika Jana Cholínského, který se věnuje především Kalvodově tvorbě, nyní nabízí širší kontext problematiky sovětizace Československa.

Josef Kalvoda při jedné z přednášek na americké univerzitě, archiv Jana Cholínského

Jan Cholínský vydal v roce 2002 jeho životopis Poutník Josef Kalvoda a na základě studia Kalvodova díla v roce 2019 i knihu Mnichovská zrada, nebo pražský krach? s podtitulem Nečasova mise a rozpad Československa v září 1938.

Obálka prvního svazku nového vydání knihy Josefa Kalvody, archiv Jana Cholínského

Nové vydání knihy Sovětizace Československa, svazek první, nabízí čtenářům nejen starší Kalvodův text, ale také ukázky zdrojové literatury, z níž autor vychází, což činí čtení zajímavějším. Ještě v letošním roce by měl vyjít druhý svazek, který přináší Kalvodovy publikované i nepublikované články, které se k tématu sovětizace Československa váží, včetně recenzí a reakcí různých autorů na jeho tvorbu.
Na více než tisíci stránkách tak najde milovník historie poměrně detailní popis a výklad toho, jak se Československo kvůli politice jeho prvních vedoucích osobností dostalo postupně do sféry vlivu Sovětů a jaké to mělo dopady na společnost. Vše precizně zargumentované a doložené historickými prameny a odkazy, které získal Josef Kalvoda studiem archivních materiálů ve vládním americkém archivu i v dalších archivem celého světa. To činí jeho práci v českých podmínkách unikátní.

Zájemci najdou na Podzimním knižním veletrhu i další tituly kladenského nakladatelství Dílo včetně stěžejní Kalvodovy práci Geneze Československa v tiskovém středisku v patře Kulturního domu Ostrov v Havlíčkově Brodě.

  • Facebook
  • Twitter