Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kateřina Šafaříková: „Zajímejme se o ostatní. Život nekončí za naším prahem.“

/
/
/
3358 Zobrazení



HAVLÍČKŮV BROD – Na letošním jubilejním patnáctém ročníku Letní žurnalistické školy K. H. Borovského se v pondělí 19. srpna na večerní debatě opět sešli zajímaví hosté. Byli jimi novináři Kateřina Šafaříková, Lenka Kabrhelová a Martin Groman. Večer moderoval šéfredaktor Aktuálně.cz Josef Pazderka. Tématem bylo Třicet let od listopadu 1989.

„Jaké slovo si s osudným listopadem spojujete volnou asociací?“ „Havel, revoluce, klíče, pád, zhroucení,“ zaznělo z publika. Stejná otázka poté padla na hlavy hostům. V kontrastu s publikem odpověděla Lenka Kabrhelová: „Sounáležitost.“ Pro Kateřinu Šafaříkovou znamená asociací sametová revoluce slovo lehkost a dům U Řečických. V době těsně porevoluční odtud nosila tatínkovi plakáty a placky s podobiznou Václava Havla. To Martin Groman promeškal sametovou revoluci na chatě. Pro něj je slovo nejvíce vystihující listopadový převrat jednoznačně Havel. Jako rodák z Ostravska též trefně zmínil protiklad optimismus pražské kavárny kontra pesimismus ostravské hospody.

Velkým rozdílem mezi minulým režimem a uplynulými třiceti lety ve svobodě je podle hostů debaty mimo jiné to, že demokracie v Česku (zatím) nepošlapala své principy či sliby. Prosovětský režim v Československu to stihnul hned dvakrát – poprvé v 50. letech politickými procesy a podruhé sovětskou okupací v srpnu 1968. Tehdy byli zděšeni i někdejší demonstranti z Václavského náměstí, takové krajnosti zřejmě nečekali. I v tomto souboji je naše demokracie úspěšná.

Uplynulých třicet let zhodnotili pozvaní novináři pozitivně až spíše pozitivně. Ale kde vidí Českou republiku za dalších třicet let? Velkým přáním všech zúčastněných je setrvání v NATO i v Evropské unii. „Přála bych si, abychom přišli o strach,“ odpověděla na tuto otázku Lenka Kabrhelová. Kateřina Šafaříková vyjádřila přání, aby Češi byli více jako Belgičani – aby žili více v komunitách a přijali světonázor, že veřejno je přirozenou součástí našich životů.

Text: Yvetta Hynčicová
Foto: Jaroslav Loskot

  • Facebook
  • Twitter