Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Díky česko-norské spolupráci vzniká dokument Za rybami světových moří

/
/
/
1317 Zobrazení



Trojice schopných lidí z Vysočiny stojí za vznikajícím projektem Za rybami světových moří. Tuto partu spojuje láska k rybaření. Přesto, že jsou všichni z Čech, potkali se poprvé v Norsku.

„Abych to vysvětlil, Já a Dan Latzka jsme tenkrát jeli rybařit do Norska. Camp tam provozoval a stále provozuje Zdeněk Řeřucha přezdívaný Rybostroj. Lidsky jsme si s ním sedli a začali cestovat za rybolovem po celém světě,“ vysvětluje Tomáš Poul, který pochází z Řečice u Nového Města na Moravě.

„Zpočátku jsme natáčeli hlavně videoklipy, protože Tomáš skládá hudbu a Dan je pro změnu bezvadný kameraman a střihač. Naše videa začala být mezi rybářskou komunitou velice oblíbená a tak byl dokument jen otázka času,“ dodává Zděněk Řeřucha, který už několik let žije v Norsku a stará se o web a propagaci projektu.

„Jsme parta, která hledá nevšední místa a zážitky z rybolovu. Spoustu lokalit máme už během let rybaření zmapovaných a na základě zkušeností chceme divákům přinést ucelený pohled na ta nelepší dostupná i méně dostupná rybářská místa, zajímavé úlovky zejména mořských predátorů, které mnohdy není jednoduché ulovit,“ charakterizuje s úsměvem tuto veselou partu Dan Latzka.

„Naším cílem je cestopisný dokument o rybaření, trampotách a dechberoucích momentech z prostředí světových moří a oceánů. Posvítíme si na rybářsky zajímavé a dostupné destinace v různých koutech světa. Ukážeme souboje s velkými mořskými predátory a druhovou rozmanitost daných míst. A poradíme divákům, jak se na takovou cestu připravit a něco podobného prožít také,“ přiblížil Tomáš Poul.

Dokument Za rybami světových moří má diváka upozornit na úskalí spojená s cestováním. Poradit na co si dát pozor, a naopak z čeho strach mít vůbec nemusíte. Víza, povolení, akreditace a podobná byrokracie – jak ji zvládnout a nebát se toho. Kromě rybaření Vás dokument seznámí i s místní kulturou. Jací jsou lidé se kterými přijdete do kontaktu. Jaká je strava, podnebí, infrastruktura atd. Jaké jsou cíle projektu? „V této chvíli jsme se dohodli na natáčení první série, která bude obsahovat šest rybářských cestopisů a máme v plánu je dokončit v roce 2022/2023,“ upřesňují autoři.

„V prvním díle, který vyjde na přelomu dubna a května, vás zavedeme na Arabský poloostrov do exotického Ománu, který nabízí neuvěřitelné možnosti pro rybaření a relax. V současné chvíli se v této zemi rozvíjí cestovní ruch, který láká na panenské pláže. Už málokdo ale ví, že se dá v této zemi zažít i neuvěřitelné dobrodružství na moři. Omán patří k jedné z nejlepších světových lokalit lovu rybích monster zvaných GT,“ doplnil Tomáš Poul.

„Druhým dílem přeskočíme kontinent k severnímu Atlantiku a nabídneme divákům pohled na rybaření v jedné z nejlepších evropských lokalit – v Norsku. Představíme zajímavé lokality od středního Norska, až po oblast za severním polárním kruhem. Doporučíme divákům i lokality, které stojí za to navštívit, kde můžou spojit rybolov s relaxem v panenské skandinávské přírodě,“ dodávají autoři dokumentu s tím, že v jednom z dalších dílů první série chtějí s kamerou navštívit Chorvatsko, které ač se nezdá, je rybářsky velmi zajímavé. „Do zbývajících dílů zařadíme místa jako jsou Kapverdské ostrovy, Madagaskar, Tanzánie, nebo Namibie. V jednání je natáčení se sportovním rybářským týmem na ostrově Papua Nová Guinea,“ uzavírají filmaři.

Více informací o projektu najdete na www.zarybamisvetovychmori.cz.

  • Facebook
  • Twitter