Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Z nejmenší rozhledny na Bystřicku je vidět Pernštejn i Zubštejn

/
/
/
2002 Zobrazení



Říkáte si, jak je to možné a kde taková rozhledna vlastně stojí. Je to úplně jednoduché. Pohádkovou stezkou kolem sochy zubra dojdete v Bystřici nad Pernštejnem k parku miniatur. Zde doslova na zelené louce vyrůstá od roku 2018 jeden model vedle druhého.

V loňském roce přibyla největší dominanta, hrad Pernštejn. Loni se také podařilo dokončit stejně mohutný hrad Zubštejn. Zatím je na louce sedm modelů v měřítku 1:50 a v letošním roce přibudou další čtyři. „Výroba jednoho takového menšího modelu trvá včetně všech příprav zhruba měsíc a půl, záleží také hodně na počasí a složitosti návrhu,“ popisuje časovou náročnost autor projektu Zdeněk Brachtl. Každý hrad vzniká z betonu, kamenů a železných výztuží.
Modely dostávají podobu, jakou měly pravděpodobně v 15. století, tedy v době své největší krásy. Velmi často bývá problém vůbec přesný model sestavit, protože ze spousty staveb se dochovalo jen pár zdí, nebo se nedochovalo vůbec nic.

Velkou novinkou v parku miniatur je také rozhledna, ze které je vidět na všechny postavené modely. A jelikož se jedná o miniatury i zdejší rozhledna je malého vzrůstu. Měří pár metrů ale výhled je z ní opravdu jedinečný. „Nejlepší výhled je ale stejně z té horní lavičky, člověk si může sednout a pozorovat jak se to tu pěkně rozrůstá,“ doporučuje vyhlídkové místo Zdeněk Brachtl. Přechod přes potok také usnadňuje nově vybudovaná lávka, už tedy nehrozí žádné přeskakování, nebo brodění přes bláto. Návštěvníci se také mohou letos těšit na nové přírůstky. Rozdělané jsou momentálně hrad Louka, Dalečín, Kunštát, a pokud půjde vše podle plánu, budou moci návštěvníci vidět i Aueršperk. Kunštát jako takový byl sice přestavěn na zámek, ale v parku miniatur bude stát jeho podoba hradu z 15. století.

  • Facebook
  • Twitter