Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Malči pokřtili třetí svazek deníkových zápisků Marie Červinkové-Riegrové

/
/
/
811 Zobrazení



V prostorách zámku na Malči u Chotěboře na Havlíčkobrodsku se v sobotu 22. října od 14.00 uskutečnilo představení knihy Marie Červinková-Riegrová Zápisky III. (1887–1889), kterou pořádal Václav Macháček-Rieger, majitel zámku v Malči, historik Milan Vojáček, Národní archiv a nakladatelství Scriptorium.


Marie Červinková, rozená Riegrová, nejstarší dcera Františka Ladislava Riegra a Marie Riegrové-Palacké, byla česká spisovatelka, libretistka a filantropka. Ve svých deníkových záznamech, které si vedla neuvěřitelných 30 let, od roku 1865 od svých deseti let, zaznamenávala denní události, nálady a citové zmatky a postupně vznikala pestrá a podrobná kronika politického a kulturního života. K zásadnímu posunu významu deníku pro Marii, a tím i k obsahové proměně, došlo v dubnu 1880.

Její náruživost v psaní jí způsobila onemocnění pravé ruky, které jí občas nedovolovalo psát, a tak si často musela informace zapamatovat, aby je mohla zapsat později.
V roce 1874 se provdala za Václava Červinku, ředitele hospodářství na Malči, který se rovněž zajímal o literární a hudební tvorbu. Po vzoru své matky se Marie Riegrová-Červinková věnovala filantropické a sociálně osvětové činnosti. Její dílo je rozsáhlé a literární činnost se ubírala několika směry.
V časopisu Květy publikovala své básně a povídky, které později vyšly jako sbírky, např. Slovanské zpěvy (1877), Letní sen života a jiné povídky (1891). Psala libreta, především k Dvořákovým operám (Dimitrij, Jakobín), na přání samotného P. I. Čajkovského přeložila libreto Evžen Oněgin.
Napsala životopisný nástin Bernard Bolzano (1893), Vlastní životopis Františka Palackého (1885) a životopisy svých vlastních rodičů, Marie Riegrová rodem Palacká, její život a skutky (1892) a František Ladislav Rieger, obraz životopisný (1890).
Ve svých podrobných deníkových záznamech popisovala hlavně politickou situaci, tehdejší události a osobnosti, se kterými se důvěrně znala nebo je potkala. Velmi podrobně je vykreslila nejen po stránce psychické, ale i fyzické. Dosud vyšly dvě obsáhlé knihy Zápisky I. a Zápisky II. A nyní vychází třetí svazek, zahrnující období 1887–1889.               

Prezentace knihy se zúčastnila také řada historiků a archivářů z pražských institucí, které přivítal hostitel akce Václav Macháček–Rieger a přiblížil poslední období na malečském zámku. Vlatní knihu představili hlavní editor Milan Vojáček, historička Milena Lenderová a korektorka Helena Kokešová.
V rámci odpoledne přehrál Václav Macháček-Rieger nahrávky písní s texty F. L. Riegra, které se uskutečnilo v autentickém prostředí zámku v loňském roce.
Milan Vojáček v závěru vyjádřil přesvědčení, že se na zámku uskuteční prezentace čtvrtého a posledního dílu Zápisků. V rámci akce si mohli zájemci prohlédnout  expozici  v prvním poschodí zámku, která je věnovaná osobnostem Františka Palackého, jeho zetě Františka Ladislava Riegra a prohlídku doprovází hudba Antonína Dvořáka, který na zámku v Malči často pobýval.

Představení a křest nové knihy a prohlídka zámecké expozice, archiv Václava Macháčka-Riegera

  • Facebook
  • Twitter