Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Tvoříme a to nás baví, říkají nábytkáři ze světelské firmy Brandin

/
/
/
1677 Zobrazení



Firma Brandin ze Světlé nad Sázavou má za sebou krátkou historii, tvoří ji parta nábytkářů, kteří se snaží nabízet zákazníkům něco, čeho je na trhu nedostatek – původní design, který vytváří podle přání budoucího vlastníka.

Dávno je pryč doba kupování nábytku za poukázky a stání ve frontě před obchodním domem, aby měl člověk doma stejnou obývací stěnu, jakou má soused a dokonce i jeho švagr. Dnes si můžete podle katalogu vybrat barvu, výšku, šířku, tvar a prostě cokoliv, co vás napadne. Zájemci mohou listovat jedním reklamním letákem za druhým a stále nebudou mít dost. Pokud si ale přeci jenom někdo nemůže vybrat, existuje tu další možnost a to nechat si vyrobit nábytek přesně na míru. Tam už pak záleží na vaší fantazii a šikovnosti výrobce. Mezi ty, kteří se nebojí experimentovat a mají rádi výzvy, patří i parta nábytkářů z firmy Brandin, Lukáš Růt a Pavel Papež.  

Brandin je na trhu krátce, ale už se o něm dost ví. Kdy a jak vlastně firma vznikla?
To už je dlouho, Brandin vznikl úplně náhodou v srpnu 2018. (Oficiálně až půl roku poté.) Trochu nás trápilo, jak ten život vedeme a že by vlastně bylo fajn za něčím jít, něco za sebou nechat a proč nezkusit podnikat, když se to může. Dlouze jsme seděli a debatovali na toto téma, a tak jsme si k tomu přemýšlení vyrobili pracovní stůl do kanceláře, ať se nám přemýšlí lépe… a už to bylo! Měli jsme to, pojďme tvořit stoly. Od stolů to přešlo k industriálnímu nábytku a nápad byl na světě.

Proč zrovna firma s nábytkem, a ne třeba autoservis?
Těžká otázka, vlastně proč interiéry a nábytek než autoservis. Máme k těmto věcem blízko a funguje tam nějaký vztah, který podle mého dělá produkt a je to tam vidět, když ta práce člověka baví a dělá ji rád. Navíc je to hmatatelné a ten pocit, když se nám něco povede, vypadá to hezky, lidi okolo nám to chválí, nebo si to dokonce někdo od nás koupí, to je prostě bomba. A to máme i v názvu naší malé firmy. Díky tomu, že děláme produkt, tak tvoříme brand, to nás velmi baví.

K tomu autoservisu – určitě nemáme nic proti, oceňujeme tuto práci a vážíme si těch, kteří jí vykonávají. Ale po našem zásahu by si asi všichni naši zákazníci museli pořídit koloběžky, nebo chodit pěšky takže asi proto jsme zvolili raději nábytek. 🙂

Jaký byl začátek a jak bylo těžké se prosadit?
Začátek byl a je. Ani bych neřekl, že jsme už v nějaké pokročilejší fázi. Každopádně první měsíce byly plné plánování, strategie, výroby nových kusů nábytku, abychom vůbec měli čím disponovat a co bylo tedy nejdůležitější, tak byl marketing, na kterém je potřeba pracovat neustále. To je prim začátku jakéhokoli businessu, a pokud jde o brand, tak to celé na druhou. 🙂
Prosadit se je opravdu těžké a na to jsme tedy také ještě pořádně nepřišli, konkurence je obrovská. Větší část našich zakázek jde do Prahy, kde se nějací dva kluci z Vysočiny jen tak neprosadí. A ve Světlé o nás do této doby ví jenom naše rodiny a pár známých.

Co přesně tedy Brandin zákazníkům může nabídnout?
Jsme pro cokoliv šíleného, co se týče nábytku a kompletní realizace jakéhokoli interiéru. Rádi pracujeme s masivním dřevem – především dubové, jasanové, bukové a smrkové. Díky spolupráci se zkušenými truhláři jsme schopni vyjít vstříc i s dýhovanými deskami nebo laminem. To, co dělá ale produkt Brandin, je to, že kombinujeme dřevo s kovovými prvky, pasujeme tedy železné konstrukce – podnože, rámy a tak podobně. Kov necháváme lakovat práškovou barvou v místní lakovně do všech barevných variací.

Díky spolupráci s bytovými designéry a architekty jsme schopní profesionálně vypracovat návrhy a projekty pokojů a interiérů a poradit s výběrem a sladěním jednotlivých prvků.

Jak probíhá spolupráce se zákazníkem od prvního návrhu až po konečné předání?
To je velmi individuální. Záleží, s čím zákazník přijde. Spolupracujeme převážně s těmi, kteří už mají jasnou vizi, svůj plánek, vizualizaci a vědí přesně, jak co bude vyrobené. Pak je na nás jenom samotná výroba. To je pak relativně jednoduché. Sedneme si u kávy, probereme detaily, případně poupravíme to, co by nebylo funkční, protože víc hlav víc ví. 🙂
Následně se pustíme do práce, pokud tedy zrovna neděláme nějakou další větší akci. U standardních zakázek, říkejme zhruba konferenční stůl s jídelním setem a knihovnou, tam trvá výroba tři až čtyři týdny po schválení. U větších zakázek pak záleží na rozsahu a složitosti, zatím jsme nedělali ale akci, která by trvala déle než tři měsíce.

Tam, kde sami vymýšlíme, jak bude finální produkt vypadat, navrhujeme a testujeme, aby byl vůbec funkční, tam potřebujeme čas navíc na přípravu, orientačně třeba dva týdny.

Jaká byla nejsložitější nebo nejzajímavější zakázka?
Teď to bude vypadat, že se mi o této otázce nechce moc přemýšlet a že odbudu odpověď, ale všechny. Všechny zakázky byly svým způsobem nejsložitější a nejzajímavější. Zatím jsme totiž nedělali takovou zakázku, která by se podruhé opakovala. Neustále se setkáváme s novými produkty, požadavky a celkově s úplně odlišnou prací. Proto tedy nejde říct, která byla nejsložitější. Občas nám tedy velmi hoří termíny, což je hodně složité období. 🙂

Co nás ale baví je to, že se můžeme podílet na větších věcech, jako například nedávná rekonstrukce Městské restaurace ve Světlé, kde jsme řešili a zaštítili skoro kompletně interiér. Za to moc díky všem, kteří nám to umožnili, máme radost!

Co plánujete do budoucna?
Dobrá otázka. Ani pořádně vlastně neplánujeme. Je to všechno hodně spontánní, jsme nyní v takové fázi, kdy projekty které děláme, na sebe navazují a nemáme čas vymýšlet další inovace.

Máme rozhodně v plánu pár kousků nového nábytku, kterými bychom obohatili náš e-shop a měli tak větší výběr soloproduktů než doposud. Dále bychom rádi měli v našem rodném městě showroom našeho nábytku, ale to je ve hvězdách. Rozhodně, co tedy v plánu je určitě, tak to je věnovat se marketingu, o kterém jsem už mluvil, předělat webové stránky a přidat na ně grafický konfigurátor, kde si zákazníci budou moci vybrat a sami navrhnout svůj produkt, barvu konstrukce a dřeva.

Co se týče Brandinu jsou toto plány asi prozatím všechny, ale plánujeme i další projekty, kde se budeme těšit, že se se zákazníky potkáme i například v úplně jiném odvětví, díky. 🙂

Více o originálním nábytku z Vysočiny se dozvíte na www.brandin.cz.

  • Facebook
  • Twitter