Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dopravní prostředky na kartách v jihlavském muzeu

/
/
/
659 Zobrazení



Výstavu nazvanou Dopravní prostředky z místa na místo v balíčku karet připravilo Muzeum Vysočiny Jihlava ve spolupráci s Clubem sběratelů hracích karet. Výstava se veřejnosti otevře v pátek 26. června a potrvá do 6. září.

Díky spolupráci s Clubem sběratelů hracích karet, konkrétně s jeho jihočeskou sekcí – s Milanem Bednářem a Jiřím Novotným – už měli návštěvníci jihlavského muzea možnost zhlédnout na začátku loňského roku výstavu Karty v Jihlavě.
Ve sbírkách autorů výstavy se nachází stovky karetních sad, které jako hlavní téma obsahují obrázky dopravních prostředků, a další karetní hry, kde jsou dopravní prostředky také zachyceny.
Výstava přinese pohled do historie i současnosti dopravy i dopravních prostředků na kartách starých i těch nejnovějších. Příchozím poskytne téměř kompletní přehled o všech dopravních prostředcích, které člověk používal a používá k tomu, aby se dostal z místa na místo a aby mohl přepravovat i materiál, který ke svému životu potřebuje.
Od kol, motorek, aut osobních i nákladních přes speciální vozidla sloužící k plnění pracovních úkolů ve stavebnictví, zemědělství i vozidla používaná k záchraně životů i majetku v rámci integrovaného záchranného systému. I na kartách najdeme důkazy toho, že se člověk dokázal odpoutat od rodné hroudy a ovládl prostor ve vzduchu prostřednictvím balonů, vzducholodí, letadel, vrtulníků a vesmírných plavidel.
Objekty umožňující člověku cestování po vodě i pod vodou taktéž nalezneme na kartách: vory a jiná primitivní plavidla, ale také plachetnice a parníky a dokonce i nejmodernější plavební prostředky.
Samostatnou kapitolou jsou kolejová vozidla, železnice a horské dopravní prostředky – od koněspřežné dráhy přes parní stroje k naftovým či elektrickým pohonným jednotkám.

  • Facebook
  • Twitter