Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

SWAP je dost sexy, módní průmysl je horší než automobilový říká zakladatelka Antonie Fendrych

/
/
/
975 Zobrazení



Antonie Frendrych, extravagantní žena, je doslova průkopnicí novinek ve světě módy. V Chotěboři rozjela projekt, který bude v budoucnu možná hybatelem módního průmyslu. SWAP je místo na půdě nejstaršího domu v Chotěboři, ve kterém funguje otevřený komunitní prostor Zastávka194.

Městský dům čp. 194 chodí pravidelně navštěvovat desítky žen, které nepřináší jenom nevyužité oblečení, ale i dětské hračky. Za odměnu si mohou odnést všechno, co jim na ramínku nebo v polici padne do oka. Přijít však může kdokoli a odnést si může cokoli.  SWAP je místo, kde má každý šanci nechat kus sebe a zvolit si, kým chce být. Co jsou ty skutečné problémy módního světa a jaké by bylo jejich jednoduché řešení?

Jak jste se k myšlence bezplatné výměny oblečení dostala?
Když jsem zašla na první SWAP akci v Praze, cítila jsem blaho. Všechno oblečení bylo vyvěšeno podél místnosti podle barev, ženy chodily do kola a jejich děti si při tom hrály s hračkami. Co se jim líbilo, to si mohly odnést, protože po chvíli někdo přinesl hračky zase nové. Většina žen přichází na takové akce s myšlenkou, že si nic neodnesou, ale ono to nejde. Vždycky vám něco padne do oka.

Cítíte od té doby nějakou změnu ve vašem módním vkusu?
Konečně nejsem úzkoprsá a vybírám si kousky, za které bych nikdy nedala ani korunu. SWAP mi obměnil šatník a nelpím na těch drahých kouskách. Většinou se vám totiž nechce zbavovat oblečení, které sice nenosíte, ale bylo z vyšší cenové relace. SWAP má oživující efekt, v šatníku je najednou čistý vzduch a vám se uleví, když si oblečení protřídíte.

Jak dlouho SWAP v Chotěboři provozujete?
Začala jsem s tím minulý srpen, kdy se mi pomalu taková myšlenka začala usazovat. Znám z Prahy a větších měst, že SWAP jsou většinou jenom jednodenní akce. Já ale vím, jak je pro nás všechny těžké si najít čas na takové akce jet. Snažím se nedávat na věci omezení, a to jak na odběr, tak i na přísun oblečení. Vytvořila jsem stálé dny i časy, kdy mohou lidé SWAP navštívit, aby věděli, že se na nás mohou spolehnout.

V jaké dny tedy mohou návštěvníci zamířit do SWAP?
Nově od září rozšiřujeme časy otevíracích hodin. Budeme mít otevřeno v úterý a ve čtvrtek od tří do šesti a v neděli od devíti do dvanácti. Ženy si do podkroví mohou přinést i občerstvení z Café Kohout v přízemí a strávit tam nějaký čas. Oblečení mohou zájemci v tuto dobu i přinést. Jediná podmínka je, že musí být čisté a nijak výrazně poškozené.

Aktuálně zavádíme vstupné, ale jenom za symbolickou částku, která alespoň málo pokryje čas i naše výdaje. Co se týče otevírací doby, chtěla bych ji do budoucna ale ještě více rozšířit, aby se ze SWAP stal regulérní obchod. Mám i spoustu nápadů, jak by se dal obchod vylepšit.

Jaký typ lidí SWAP navštěvuje?
Majoritně sociálně slabší lidé, kteří chodí opravdu pravidelně. Navštěvují nás ale i další, sice v menším zastoupení, ale navštěvují. Všichni už ví, že kdo dřív přijde, ten dřív mele a vychytá nejlepší kusy. Jezdí sem i ženy třeba z Prahy, které mají v okolí Chotěboře chatu. Ty většinou dovezou opravdu pěkné a drahé kousky. Navíc v Chotěboři je mnoho dam, které se umí obléknout a u nás se často najdou fakt pěkné kousky.

Jak nakládáte s věcmi, které k vám přijdou poškozené?
Začala jsem oblečení designově předělávat. Pomalovala jsem si boty, co měly sice hezký střih, ale povrch ne. V současné době máme hlavně přebytek riflí, ze kterých by šly ušít džínové bundy nebo kabelky. Nějaké poškozené kusy oblečení dávám dětem, aby si je pomalovaly, klidně aby je zničily. Potom je můžu rozstříhat a hadry nechat ženám ve SWAP, aby si je vzaly domů na úklid.

V dnešní době je fast fashion* jeden z největších problémů planety. Lidé neustále a zbytečně nakupují oblečení, které bylo ušito ve firmách třetího světa, kde zaměstnanci pracují za méně než minimální mzdu. Nejste z této doby frustrovaná?
Já soustředím svou pozornost na věci, se kterými můžu něco udělat a zbytek se snažím nevnímat. Dnes jsme vším přehlcení, hlavně daty, ze kterých právě vzniká ta frustrace. Já se to snažím od sebe odklonit a soustředit se na cíl. Díky této mé cestě dělám právě věci na úkor toho, že mi negenerují nějaký velký zisk. Naučila jsem se žít low budget a jsem spokojená.

Jaký je váš aktuální cíl?
Já bych chtěla za SWAP udělat platformu. V Chotěboři usadit právě myšlenku obchodu a rozšiřovat ji dál, třeba do jiných měst. Aktuálně například vím, s kým z Magistrátu města Prahy najdu společnou řeč a podobně. Chci, aby lidé věděli, že SWAP je dost sexy, že to není styl jenom pro sociálně slabší. Sociálně slabší lidé totiž nevyhazují prachy, hybatelé trhu jsou ti, co peníze mají. My jim potřebujeme ukázat, že není potřeba peníze vyhazovat, SWAP je ruční brzda, která by dokázala takový proces zastavit. Ve chvíli, kdy každý donese pytel oblečení, který mu leží doma ve skříni, mohli by si lidé vyměnit oblečení mezi sebou. Jejich nákupy pak poklesnou klidně o osmdesát procent. Čím dřív se lidé nakazí touhle myšlenkou, tím líp. Módní průmysl je pro naši planetu daleko větší zátěží než automobilový průmysl.

Lidé jsou v takových věcech poměrně povrchní. Přijde vám reálné, že se taková myšlenka chytne v tak velké míře, aby dokázala omezit módní průmysl?
Myslím si, že to reálné je. Lidé se umí nakazit. Já chodím na poměry Chotěboře velmi extravagantně oblékaná, snažím se ze sebe udělat značku, protože těch si ostatní všímají. Kdyby SWAP byla značka, máme vyhráno.

Tak jako tak je těžké naučit společnost něco nového. Nebojíte se, že vás dožene vyčerpání?
Jsem učitelka, já jsem poměrně zvyklá. Jsem připravená, že mě bude čekat ledacos, že se mi občas bude chtít zvracet z toho, jak nám někdo pro nic za nic rozdupe SWAP. Několikrát se totiž stalo, že nám lidé poničili stojan, který máme venku vedle Café Kohout. Kdo se ale bojí, nesmí do lesa. Když někde vidíte chybu, automaticky víte, jak by se měla udělat změna. V tu chvíli je vaší povinnostní s tím něco udělat. Já bych jinak nebyla šťastná, kdybych nedělala nic. Zatím hledám způsoby, jak lidi nakazit takovou myšlenkou.

Antonie, děkuji za rozhovor a přeji, ať se SWAP daří.
Já děkuji.

*Fast fashion neboli rychlá móda je velmi levná a lehce dostupná móda, která se vyrábí v obrovském množství bez ohledu na životní prostředí či pracovní podmínky zaměstnanců.

  • Facebook
  • Twitter