Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Humpolci se rozloučili létem bramborovou dokopnou

/
/
/
519 Zobrazení



Léto v Humpolci symbolicky zakončila v sobotu 9. září Humpolecká dokopná. V parku Stromovka se vše netočilo kolem fotbalového míče, ale kolem zemědělské plodiny typické pro Vysočinu.

„V našem kraji se každý rok vypěstuje zhruba třetina všech brambor v republice. Proto jsme si řekli, že tohle prvenství se sluší si připomenout a připravili jsme den ve znamení oslavy sklizně brambor, tedy dokopnou,“ uvádí na vysvětlenou ředitelka Městského kulturního a informačního střediska v Humpolci Vendula Marešová.

Na návštěvníky čekal bohatý program, který zahrnoval mimo jiné bramborové divadlo v podání ochotnického souboru Zlá sazenice, kreativní bramborové workshopy, hry a soutěže pro děti i dospělé, které připravili humpolečtí skauti, dále odborné poradenství pro pěstitele brambor díky Výzkumnému ústavu bramborářskému z Havlíčkova Brodu nebo promítání dokumentu o putování českých vědců a šlechtitelů za pramátí našich bramborových odrůd do Jižní Ameriky. S Knihovnou Jiřiny Zábranové se četlo z knihy Bramborová Bára a děti si vyrobily záložky do knihy ozdobené bramborovými razítky. Muzeum dr. A. Hrdličky připravilo výstavu o pěstování a zpracování brambor na Humpolecku.

Na akci si mohli návštěvníci koupit brambory od zemědělského družstva SENAGRO, a. s., ze Senožat a taky voňavý kmín a mák z vysočinské Farmy Adamec, dát si něco dobrého z brambor – ať už výborné belgické hranolky, halušky nebo třeba klasické brambory pečené v popelu s čerstvě utlučeným máslem.

O hudební část programu se postaral nejstarší humpolecký kulturní spolek – pěvecký sbor Čech a Lech a dechový soubor ZUŠ G. Mahlera spolu s přední českou písničkářkou Žofií Kabelkovou a kapelami Sarraf a OČI.

Akci finančně podpořila Rýzner Family Foundation a Kraj Vysočina.

  • Facebook
  • Twitter