Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Řidič na letních pneumatikách havaroval na Jihlavsku

/
/
/
400 Zobrazení



V úterý 18. ledna ráno kolem osmé hodiny havaroval v Hojkově ve směru na Dušejov na Jihlavsku třiatřicetiletý řidič s osobním vozem Mercedes. Nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky, nejel při pravém okraji vozovky, dostal smyk a skončil s vozem na levém boku mimo silnici.

„Řidiče po vyšetření lékařem na místě nehody převezla zdravotnická záchranná služba k ošetření do zdravotnického zařízení. Policisté ohledáním vozidla zjistili, že jsou na voze letní pneumatiky. Policisté dechovou zkouškou vyloučili u řidiče alkohol. Hmotnou škodu odhadli na minimálně 80 000 korun,“ uvedla Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině, s tím, že zákon o provozu na pozemních komunikacích upravuje použití zimních pneumatik při jízdě na všech silnicích na území České republiky a řidiči jsou povinni používat na voze zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy předpokládat. „U motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3500 kg musí být zimní pneumatiky umístěny na všech kolech vozidla a hloubka dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů musí být nejméně 4 mm. Vozidla s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg musí mít zimní pneumatiky umístěny na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Hloubka hlavních dezénových drážek nebo zářezů musí být nejméně 6 mm,“ dodala Dana Čírtková.

Havarovaný mercedes u Hojkova, foto: archiv Policie ČR

U dopravních nehod, při kterých by měla nepřítomnost zimních pneumatik přímý vliv na vznik nebo průběh dopravní nehody, proto musí policisté přihlédnout při šetření k této skutečnosti. „Při dopravní nehodě se zapisuje do protokolu o dopravní nehodě také informace o použitých pneumatikách na zúčastněných vozidlech. Tento protokol pak bude předán České kanceláři pojistitelů. Policisté mohou řidičům, kteří nebudou respektovat nařízení o použití zimních pneumatik, uložit v příkazním řízení pokutu ve výši až dva tisíce korun. Pokud by řidič jízdou na nevhodných pneumatikách ohrožoval bezpečnost a plynulost silničního provozu, mohou policisté zakázat řidiči další jízdu s tímto vozidlem,“ uzavřela Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter