Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

První veřejné vystoupení po 19 letech. Václav Havel v roce 1988 nečekaně promluvil na Folkové Lipnici

/
/
/
1745 Zobrazení



Byla sobota 3. září 1988. Tisíce diváků sledovaly program na tradičním festivalu Folková Lipnice. A najednou – v přestávce mezi dvěma koncerty – se stalo něco, co nikdo nečekal. K návštěvníkům z pódia začal promlouvat disident Václav Havel. Neřekl nic podstatného. I přesto ale šlo o zásadní okamžik. Havel totiž na veřejnosti vystoupil poprvé po 19 letech…

Onoho dne se v Lipnici nad Sázavou odehrálo ve zkratce toto: program festivalu moderoval pozdější novinář Jan Rejžek. Přestávky mezi jednotlivými koncerty vyplňoval rozhovory s různými známými osobnostmi. Mluvil například s režisérkou Helenou Třeštíkovou nebo s výtvarníkem Joskou Skalníkem.

Když pak v další pauze Jan Rejžek na pódium pozval dramatika Václava Havla, propukli přítomní diváci v jásot. Že v Lipnici promluví spisovatel, kterého komunistický režim líčil jako hlavního veřejného nepřítele, nečekal vůbec nikdo.

Havel nepronesl nic zásadního. Řekl jen, že se mu v Lipnici líbí, že festival má výbornou atmosféru nebo že cítí pospolitost s diváky. Na závěr jeho vystoupení pak zazněl ještě jeden zajímavý detail. Václav Havel se svěřil, že na veřejnosti mluví poprvé od roku 1969, tedy po dlouhých devatenácti letech. Na záznam celého rozhovoru se můžete podívat ZDE.

Budoucí prezident se následně stal hlavní atrakcí festivalu. Procházel mezi diváky, rozmlouval s nimi nebo se jim podepisoval.

Státní bezpečnost nezasáhla

Jestli byl rozhovor s Václavem Havlem dopředu plánovaný, nebo zda šlo o spontánní nápad, přesně nevíme. Pamětníci se na tom totiž dodnes neshodnou. Ať už to ale bylo tak, či onak, jisté je, že Havlovo vystoupení zcela zaskočilo Státní bezpečnost. Ta sice festival monitorovala, agenti ale do poslední chvíle neměli tušení, že se disident na pódiu objeví.

Tajní policisté nezasáhli ani posléze. Pravděpodobně se totiž obávali reakce návštěvníků. A proto Havla raději nechali mezi fanoušky volně procházet a následně mu nebránili ani v odjezdu z Lipnice.

Dohru měla celá událost až později. Folkovou Lipnici sice organizoval režimu věrný Socialistický svaz mládeže, pořadatelé se však přesto nevyhnuli nepříjemným výslechům na havlíčkobrodské Státní bezpečnosti. Vyšetřování ale na konkrétního strůjce nečekaného Havlova vystoupení neukázalo. Neexistují proto ani doklady o tom, že by někoho stihl významnější trest.

Celou událost nicméně považovalo za nutné okomentovat i Rudé právo. To hned v pondělí 5. září přineslo o Folkové Lipnici článek. Jeho autor zhodnotil jednotlivé koncerty a následně okázale zmínil, že na pódiu „se objevil také jeden z českých disidentů (Havla výslovně nejmenoval – pozn. red.), aby se svěřil s nadějí, již v něm lipnický festival vyvolává.“

Následně pak redaktor komunistického listu dospěl k závěru, že Havel do Lipnice přijel „s otevřené provokačním záměrem.“ A svůj text uzavřel slovy: „Škoda kaňky na akci jinak dozajista smysluplné.“

  • Facebook
  • Twitter