Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavští skauti budou v sobotu držet čestnou stráž u lavičky Václava Havla

/
/
/
954 Zobrazení



Na den úmrtí prezidenta Václava Havla budou skauti držet stráž u lavičky Václava Havla v Jihlavě, nad kterou nedávno převzali patronát. Prezidentovi zde zapálí svíčku Betlémským světlem.

V sobotu 18. prosince to bude přesně 10 let od úmrtí Václava Havla a jihlavští skauti na něj vzpomenou nejen jako na prezidenta, ale také jako na svého bratra, který měl skautské jméno Chrobák. Skauti a skautky ze střediska Divočáci budou od 10.30 do 11.00 stát čestnou stráž u lavičky Václava Havla, která je umístěna u kina Dukla Jihlava. Na památku zde také zapálí svíčku, a to Betlémským světlem, které jejich světlušky ten den přivezou do Jihlavy.

„Osobně obdivuji sílu, vytrvalost a odvahu bratra Chrobáka, který se nebál bojovat za věci, jimž věřil, a to i přes to, že kvůli nim musel čelit vězení a dalším nepříjemnostem stran komunistického režimu. Skauti a skautky ve skautském slibu slibují sloužit nejvyšší Pravdě a Lásce, věrně v každé době a mám za to, že bratr Chrobák skautskému slibu dostál do posledního slova. Myslím, že s ohledem na to nemůžeme výročí jeho smrti nechat bez povšimnutí a je třeba projevit úctu a připomenout si ho,“ uvedl Ondřej Novák ze skautského oddílu Káňat přezdívaný Houska s tím, že vzhledem k pandemické situaci skauti nechtějí na místě dělat větší ceremonii s početnější účastí.

Skauti nedávno převzali nad lavičkou Václava Havla patronát. Zavázali se tak hlídat její stav a případné závady hlásit na magistrát města. „Od doby, kdy jsme patronát nad lavičkou převzali, jsme zatím žádné závady nenašli, a proto nebyl důvod cokoliv hlásit magistrátu. Lavičku chodíme kontrolovat na našich pravidelných schůzkách. Rovněž jí kontrolují jednotlivci z našeho střediska, když mají zrovna cestu kolem,“ doplnil Ondřej Novák.

  • Facebook
  • Twitter