Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Povolební vyjednávání v Brodě: Tecl zůstane starostou, kdo bude v koalici?

/
/
/
1297 Zobrazení



Od voleb uplynuly dva týdny a situace v Havlíčkově Brodě stále zůstává nejasná. Povolební jednání zatím vedou hlavně občanští demokraté. Mají téměř jistotu, že starostou zůstane Jan Tecl. Pravděpodobné je, že ODS bude městu vládnout s hnutím ANO. 

Kdo je ale podpoří, je zatím jasné není. Nabízíme shrnutí povolebního dění ve městě i současné možnosti koalic.

Sobota 6. října večer:
 Volební výsledky v Havlíčkově Brodě jsou jasné. Stávající koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Broďáků, uskupení Společně pro Brod a ČSSD má v novém zastupitelstvu většinu 15 mandátů. Mohla by tak vládnout i bez sociální demokracie. Lídr vítězné občanské demokracie Jan Tecl povolební jednání o týden odkládá, chce se věnovat kampani před druhým kolem senátních voleb.

Sobota 13. října večer: ODS znovu slaví. Jan Tecl se stal senátorem a povolební vyjednávání v Brodě můžou začít. Stále to vypadá na pokračování středopravé koalice. Zástupci lidovců, TOP 09, Broďáků a Společně pro Brod se dokonce už před tím sešli a potvrdili si, že chtějí ve spolupráci pokračovat i ve čtvrtém funkčním období v řadě.

Začátek třetího říjnového týne: Nastává dramatický obrat. Občanští demokraté nečekaně uzavírají memorandum o povolební spolupráci s hnutím ANO (do voleb šlo s uskupením Ženy za Brod). Jsou ochotni vládnout se všemi ostatními stranami a hnutími, které se dostaly do zastupitelstva – vyjma komunistů a jednoho zástupce hnutí Svoboda a přímá demokracie.

V minulých dnech: Křesťanští demokraté jakoukoli povolební spolupráci s ANO ve městě odmítli, podobné stanovisko zaujalo uskupení Společně pro Brod. Koalici ODS-ANO aktuálně zvažuje TOP 09, Broďáci, jediná zvolená sociální demokratka Ivana Mojžyšková a jediný zástupce Pirátů Jan Kerber.

Co bude dál: Pokud by nakonec vznikla koalice ANO, občanských demokratů, TOP 09, Broďáků, ČSSD a Pirátů, měla by pohodlnou většinu 16 mandátů. Je však pravděpodobné, že se k ní všechna zmíněná uskupení nepřipojí. Nabízíme aktuální možnosti, jak by mohla příští havlíčkobrodská koalice vypadat:

1) ODS + ANO + TOP 09 + ČSSD (13 mandátů) – Zatím vypadá nejpravděpodobněji. K ODS a ANO by se mohli připojit TOP 09, kterou vede dlouholetý radní Libor Honzárek, a sociální demokratka Ivana Mojžyšková. Oba byli v radě v minulém funkčním období, funkce by si jistě rádi udrželi. Nevýhodou koalice by ale bylo, že by měla v zastupitelstvu většinu jediného hlasu.

2) ODS + ANO + TOP 09/ČSSD/Piráti (13 mandátů) – Také poměrně pravděpodobná varianta. Nastala by v případě, že by novou koalici odmítla podpořit buď Ivana Mojžyšková z ČSSD nebo jeden ze dvou nových zastupitelů za TOP 09. Těsnou většinu by pak koalice mohla získat díky zástupci Pirátské strany Janu Kerberovi.

3) ODS + ANO + Broďáci + TOP 09/ČSSD/Piráti (až 16 mandátů) – I tato široká koalice může nakonec vzniknout. Volební lídr Broďáků Jan Schwarz se na ni sice moc netvářil, nicméně ji nevyloučil. Pokud by tedy Broďáci na spolupráci s ODS a ANO kývli, stačil by nové koalici k většině v zastupitelstvu už jen jediný hlas od TOP 09, ČSSD nebo Pirátů.

4) ODS + KDU-ČSL + TOP 09 + Společně pro Brod + Broďáci (14 mandátů) – Pořád není vyloučeno, že spolupráce ODS a ANO nakonec ztroskotá na neochotě ostatních ji podpořit. V takovém případě by nakonec přece jen Havlíčkovu Brodu mohla i dál vládnout osvědčená středopravá koalice. Teď to však moc pravděpodobně nevypadá.

5) Jiná varianta – Do havlíčkobrodského zastupitelstva se při letošních komunálních volbách dostalo všech deset kandidujících stran a hnutí. Povolební jednání jsou tak velmi složitá a je možné, že z nich nakonec vzejde i jiná – na první pohled velmi nepravděpodobná – koalice.

Do kdy bude hotovo: Nově zvolené zastupitelstvo se pravděpodobně poprvé sejde v pondělí 5. listopadu, tedy asi za dva týdny. Právě na ustavující schůzi by si zastupitelé měli zvolit nejen starostu, ale i novou radu. Právě do 5. listopadu by tedy už měla být koaliční jednání ukončená.

  • Facebook
  • Twitter