Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O historii koňaku v Havlíčkově Brodě

/
/
/
1119 Zobrazení



Okresní hospodářská komora Havlíčkův Brod uspořádala v úterý 5. února v kavárně Cafe – art Oko pro své členy nevšední přednášku na téma: Historie a výroba koňaku.

Tereza Franc Křivinková z pražské firmy U Staré studny, s. r. o., ve své přednášce trvající 92 minut seznámila přítomné velmi podrobně s historií a výrobou koňaků. Možná asi každý neví, že základní surovinou pro výrobu jsou hrozny vinné révy. Proto, aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria, které ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac): musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii (což stanovil již francouzský zákon roku 1909). Tento region se dále dělí na šest oblastí (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires – v pořadí snižující se hodnocení.

Degustace obsahovala šest druhů koňaku

Hrozny z jednotlivých apelací je povoleno mezi sebou míchat. Pokud jsou použité hrozny vypěstovány pouze v apelaci Grande Champagne a pochází z odrůdy Ugni Blanc je možno koňak na etiketě označit jako Première cru du Cognac. Důležitou podmínkou je zrání v dubových sudech nejméně dva roky od konce destilační sezóny, tj. od 1. dubna následujícího roku po sklizni. Při destilaci se používá tradičních měděných destilačních přístrojů kotlíkového typu. Poté destilát zraje nejméně dva roky v dubových sudech. Délka zrání je poté označena zkratkou na láhvi: VS (very special) – nejméně dva roky, VSOP (very superior old pale) nebo Réserve – nejméně čtyři roky a XO (extra old) – nejméně deset let. „Každý rok se odpaří přibližně 3 % objemu, nazývané la part des anges (andělský podíl).

Čokoláda je součástí degustace

„Protože se alkohol odpařuje rychleji než voda, dochází k postupnému snižování obsahu alkoholu. Z původních 70 % se za padesát let sníží koncentrace na cca 40 %,“ uvedla mimo jiné ve své přednášce Tereza Franc Křivinková z pražské firmy U Staré studny, s. r. o. Koňak se vyrábí dvojitou destilací prokvašeného hroznového moštu. Po první destilaci má pálenka 30 % alkoholu, po druhé, delší destilaci, se získá 70% koňak. Na jeden litr koňaku je potřeba devět litrů vína. K degustaci bylo nabídnuto 6 druhů koňaků. Ve stáří od 7 do 57 let.

 

  • Facebook
  • Twitter