Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Letošní Dušičky museli lidé absolvovat v rouškách

/
/
/
1243 Zobrazení



Památka zesnulých či lidově Dušičky připadá sice až na 2. listopadu, ale už o víkendu 31. října a 1. listopadu vyrazila většina lidí zapálit svíčky, ozdobit hroby a zavzpomínat na své pozůstalé. Letos ale bylo vše tak trochu jiné.

Na většině hřbitovů byla u vstupu umístěna cedule upozorňující na vstup pouze v rouškách a informace o dodržování rozestupů. Většina lidí tato opatření dodržovala. Mnohá parkoviště u hřbitovů byla v odpoledních hodinách zcela zaplněná, ale u hrobů se pozůstalí moc nezdržovali. Zavírací doba zůstává většinou nezměněná, a tak mohou lidé hřbitovy navštívit až do osmi a místi až do devíti hodin.

S větším počtem lidí, ale přichází i také více prostoru pro zloděje. Na dušičkové zloděje, kteří kradou sváteční výzdobu z hrobů nebo je lákají auta pozůstalých na parkovišti, se zaměřila v těchto dnech jako každý rok policie, která kolem hřbitovů posiluje hlídky. Policisté také upozorňují na opatrnost na silnicích, protože se na dušičky vydává spousta svátečních řidičů.

Historie svátku Všech svatých
Podle nejstarší písemné zmínky zavedl svátek Všech svatých roku 998 benediktýnský opat Odillon ve francouzském klášteře Cluny. Jeho historie ale sahá zřejmě mnohem dál. Dušičky údajně pocházejí z keltské tradice Samhain. Tou Keltové začínali nový rok a věřili, že právě v magickou noc z 31. října na 1. listopadu se prolíná náš svět, se světem zemřelých. Pálili proto ohně, aby se duše mrtvých mohly jít ohřát a strávit společně s nimi noc. Naše zapálená svíčka na hrobě je v podstatě pokračování této tradice.

  • Facebook
  • Twitter