Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Landscape festival proměnil Jihlavu

/
/
/
467 Zobrazení



Landscape festival Jihlava hostí až do konce září. Přinášíme proto přehled toho nejzajímavějšího, na co se můžete v létě zajít podívat. Stále to ale ani zdaleka není vše, co festival nabízí.

Landscape festival proměnil 24 míst v Jihlavě a dalších osm míst v Humpolci, Brtnici a Branišově. Ty nejkontroverznější, tedy Skrze Jana Masaryka a Tři škrty od Ivana Kafky na Masarykově náměstí, již skončily, přesto splnily svůj účel – vytvořili mezi lidmi debatu ohledně přístupu k veřejnému prostoru. Landscape festival ale nepřináší pouze kontroverzi, ostatní instalace na sídlištích, v ulicích či parcích jsou většinou nenápadné, šetrné ke svému okolí a některé dokonce přinášejí do místa i novou hodnotu – děti si je mohou prolézat, dospělí si na nich zase odpočinou. Však posuďte sami! Mapu instalací a další informace najdete také na www.landscape-festival.cz.

AYRTON (SENNA) l sídliště Březinova l Ne vždy si autoři přejí komentovat vlastní díla. Podobně to je i u této instalace, která není na stránkách festivalu nijak popsaná. Na sídlišti se ale stala předním tématem, a to především v kontextu s problémy se sečením trávy, které způsobily absurdní situaci – pod kopou zničených sekaček bylo posekáno, zatímco všude okolo byla přerostlá tráva.
PAMÁTNÍK ODSUNUTÝM NĚMECKÝM OBČANŮM JIHLAVY I Masarykovo náměstí I V Jihlavě žádný takový památník není. Konceptem instalace je připomenout nucené vyhnání poměrně velké skupiny obyvatel. V červnu roku 1945 začal v Jihlavě divoký odsun, který probíhal v několika vlnách a byl doprovázen mnoha excesy a násilnostmi. Příruční zavazadlo transportovaného mohlo vážit 30 kg, v případě antifašistů pak 70 kg na osobu. Nesli si většinou drobné vybavení domácnosti, peřiny či několik šperků. Vše ostatní bylo rozebráno ve prospěch místních či přistěhovalých. Kufry jsou zde volně a je vysoce pravděpodobné, že i zde dojde k jejich rozebrání.
KRUH PRO BOHUSLAVA l park M. R. Štefánika l Tento park vznikl po zasypání rybníka. Dříve zde stávalo první kino nebo plavecký bazén. Dnes je zde udržovaná zeleň a podle architektů zde chybí potřebné zázemí. To nyní vytváří červené kruhové těleso, které vtahuje kolemjdoucí, vymezuje prostor. A funguje! Je neustále plné pohybu. Podobnou úpravu totiž na místě navrhoval i věhlasný Bohuslav Fuchs.
SIMPLEX l Hradební parkán l Tento objekt se zabývá rozšířenou realitou ve veřejném prostoru. Tvar díla vychází ze studie platónských těles a jejich nepravidelnosti ve struktuře. Zajímavý je fakt, že zkušební papírový model v měřítku 1:10 vykazoval neočekávanou tuhost, což může být dobrá zpráva pro rodiče, respektive pro děti, které objektem rády prolézají.
ROH HOJNOSTI A.D. MMXXIII I Keťásek I Až půjdete parkem Keťásek, posívejte se nahoru, uvidíte krásné proutěné trychtýře – rohy hojnosti. Instalace je komentářem k bezuzdné konzumaci a posedlosti ekonomickým růstem, které ohrožují samotné základy budoucnosti lidské existence. Rejstřík komentářů, které má příroda k dispozici, je nekonečný. Roh hojnosti se nenávratně rozplétá zejména pro generaci těch nenarozených.
  • Facebook
  • Twitter