Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Krajští hygienici vydali zákaz koupání v rybníce Kachlička

/
/
/
727 Zobrazení



Výsledky laboratorních testů vzorků vody z rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, odebraných tento týden, odhalily masivní výskyt sinic. Protože voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vydali krajští hygienici zákaz koupání v této lokalitě. Všechny ostatní sledované vodní plochy na Vysočině, včetně Lomu v Horní Cerekvi, mají velmi dobrou kvalitu vody a koupání je bezpečné.

„Voda v rybníce Kachlička se již od začátku letošní sezóny vyznačovala zvýšeným výskytem sinic a množství chlorofylu-a. V tomto týdnu však hodnoty překročily hygienické limity a koupání v této lokalitě může způsobit vážné poškození zdraví. Z toho důvodu byl k dnešnímu dni vydán Zákaz koupání v této lokalitě,“ uvedla Kristýna Štěpánová, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální Havlíčkův Brod a Pelhřimov KHS kraje Vysočina. „Stav budeme nadále ve zkrácených intervalech sledovat a vyhodnocovat. Zákaz bude platný do doby, dokud množství sinic neklesne pod hygienické limity, případně do konce koupací sezony.“

Ve všech ostatních koupacích plochách na Vysočině je kvalita vody dobrá. Také Lom Horní Cerekev se vyčistil a voda je opět vhodná ke koupání.

Koupání ve vodě, kde je zjištěný masivní výskyt sinic, může způsobit vážné poškození zdraví. Riziko se zvyšuje, čím déle člověk ve vodě pobývá. Sinice vyvolávají alergické reakce, které se projevují vyrážkou, zarudnutím očí, rýmou. Sinice mohou vylučovat toxiny, které způsobují střevní a žaludeční obtíže, bolesti hlavy. Mohou být příčinou vážnějších jaterních problémů. Do těla se dostávají při koupání polknutím i malého množství vody. Zákaz koupání se vyhlašuje jako opatření obecné povahy, které je vyvěšeno na úřední desce KHSV a obce, v jejímž katastru se vodní plocha nachází. Informace o vydaném zákazu je umístěna také přímo u vodní plochy na informační tabuli KHS kraje Vysočina.

Průběžné výsledky monitoringu koupacích vod v Kraji Vysočina zveřejňují krajští hygienici na webových stránkách KHSV. Zjišťování kvality koupací vody provádí dle stanoveného harmonogramu minimálně každých 14 dní. V případě zjištění zhoršení kvality se odběr vzorků vody provádí častěji.

  • Facebook
  • Twitter