Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Internetoví podvodníci řádí i na Vysočině

/
/
/
1064 Zobrazení



Policisté z Pelhřimova a Havlíčkova Brodu se zabývají v současnosti dalšími případy internetových podvodů. První z poškozená žena předala podvodníkovi přístup ke svému účtu, druhá poškozená přišla o peníze za letenky.

„Neznámý pachatel vystupoval pod dosud nezjištěným jménem a pod legendou zřízení virtuální karty k bankovnímu účtu kontaktoval ženu z Pelhřimovska s nabídkou na zřízení virtuální karty u jejího účtu. Žena s tím souhlasila, stáhla si a poté nainstalovala prostřednictvím jeho instrukcí nejprve do svého mobilního dotykového telefonu aplikaci Any Desk, dále aplikaci Binance, aplikaci Blockchain a Revolut. Poté neznámému pachateli umožnila přesně podle jeho instrukcí vzdálený přístup do svého počítače, kam poté pachatel nainstaloval program Any Desk a tím získal přístup do ženina počítače a mobilního telefonu,“ popsala první případ Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů.

Žena poté pachateli poskytla veškeré údaje ze své platební karty a svého občanského průkazu, kdy následně kreditní kartu a občanský průkaz ofotila a vložila je do přesně neurčené aplikace. „Pachatel přes její internetové bankovnictví z jejího účtu následně za přesně nezjištěných okolností neoprávněně zvýšil limity pro převod peněz ze sporožirového účtu na běžný účet bez jejího vědomí a následně bezhotovostně převedl z jejího účtu částku ve výši 55 000 korun a poté 45 000 korun na dosud nezjištěný účet, čímž způsobil ženě škodu ve výši 100 000 korun,“ doplnila Dana Čírtková.

Havlíčkobrodští policisté prověřují případ podvodného jednání neznámé pachatelky, která na Facebooku vystupuje jako majitelka cestovní kanceláře Czechmaican Carribean Tours Limited a nabídla zájezd do hotelu do oblasti Karibiku pro dvě osoby za celkovou částku ve výši přesahující částku 100 000 korun.

„Zájemkyně o nabízený letecký zájezd po předchozí komunikaci prostřednictvím aplikace Messenger obdržela platební pokyny a za zájezd zaplatila koncem ledna zálohu ve výši 49 000 korun. Ihned po zaplacení zálohy měla žena obdržet letenky do místa pobytu a po příletu na místo měla poškozená doplatit zbývající částku ceny zájezdu. Do současné doby ale žádné letenky neobdržela a tuto ve středu obdržela od cestovní kanceláře dopis, ve kterém se uvádí, že cestovní kancelář je v úpadku. Žena tak nemá ani peníze ani letenky a stala se zřejmě obětí podvodníků. I v tomto případe doporučujeme, aby si lidé důkladně ověřovali, zda firma, se kterou obchodují, skutečně existuje, podívali se ně nějaké recenze k firmě. Tyto údaje jsou většinou dostupné na internetu, kde lze firmy vyhledat například podle jejich identifikačního čísla,“ dodala tisková mluvčí.

Přestože policisté stále varují před podobnými podvodníky, lidé jsou stále neopatrní a nechají se nalákat na nejrůznější nabídky. „Při každé podobné nabídce je zapotřebí nejdříve přemýšlet a teprve poté konat. Nikdy nikomu, koho neznáte, nesdělujte žádné údaje k vašemu bankovnímu účtu ani k platební kartě. Nikdy nikomu neposílejte žádné fotokopie vašich osobních dokladů. Bez aktivní spolupráce ze strany poškozených by pachatelé nemohli internetovou kriminalistu páchat,“ uzavřela Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter