Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Fantasy kniha Markéty Práškové Mágové z Agarveny má za zebou slavnostní křest

/
/
/
11244 Zobrazení



Ve Světlé nad Sázavou snad není mladých čtenářů, kteří by neznali kouzelný fantasy svět z knihy Klobouky z Agarveny. Pro ty, kteří už netrpělivě čekají na další pokračování, máme dobrou zprávu. Ve středu 19. února proběhl slavnostní křest nové knihy spisovatelky Práškové Mágové z Agarveny Prokletá pevnost.

„V dnešním světě technologií, kdy stačí jednou kliknout a hned zjistíme, co potřebujeme, by se mohlo zdát, že se na knihy zapomíná,“ začal celou akci úvodním slovem jeden z dvojice moderátorů. Zároveň ale upozornil, že vlastně kniha je výborný pomocník při odpočinku, a proto by se na ně v dnešní době právě zapomínat nemělo. Večer se ale vše točilo pouze kolem jedné knihy, novinky, která vyšla před dvěma týdny v nakladatelství Fragment a nyní ji už můžete vidět ve většině českých knihkupectví.
Poté se už ujala slova sama autorka, které poděkovala všem přítomným a hlavně pozdravila své nejbližší „Vítám tady všechny členy své velké a rozvětvené rodiny,“ za což sklidila potlesk celého sálu. Protože, kdo Markétu zná, ví, že její rodina je opravdu hodně veliká. Další velké díky patřilo také oběma moderátorům Tereze a Liborovi. Tato dvojice patří mezi čtenáře předchozích knih a i právě nově vydané pokračování je cíleno právě na jejich věkovou skupinu.
Po slovech díků přišlo nakonec na řadu ono velké finále a tedy s ním i spojené pozvání hlavních hostů na pódium. Jako první přišla kmotra knihy paní Iva Růžičková. „Iva je moje spolužačka, která mi dávala opisovat zápisky, písemky a všechno možné. Dávala za mě pozor, protože já jsem už měla plno práce se čtením pod lavicí a potom v závěru i s psaním pod lavicí,“ přiblížila autorka své začátky. Dalším hostem nemohl být nikdo jiný než Helena Klečková, která je redaktorkou v nakladatelství Fragment a knihu dovedla od prvních rukopisů až do finálního vydání. Na pódiu nemohl chybět ani starosta města Jan Tourek, který i přes zdravotní problémy pozvání přijal a na slavností křest dorazil. I on poděkoval spisovatelce a zároveň jí popřál i další úspěchy do budoucna „Já ti přeji, aby takových knížek nebylo pět, ale deset.“ Dalším pozvaným byl místostarosta Josef Hnik. „Ve Světlé je spousta lidí, kteří se nějak zapsali do historie. V různých oborech, různých směrech, ale nebyla ve Světlé nikdy spisovatelka, která by proslavila nejen toto město, ale i sama sebe,“ vyjádřil obdiv Hnik a zároveň popřál i spoustu dalších úspěchů. U slavnostního křtu také nesmělo chybět uskupení kapely NaPrášky. Parta muzikantů nazpívala i písničku k nové knize.
Posledním a tím nejdůležitějším hostem, který se ujal samotného obřadu křtu, byl světelský farář Pavel Jäger, který reagoval na slova Josefa Hnika a připomněl, že vlastně jediný odkaz na literární činnost ve Světlé je pamětní deska na vlakovém nádraží, která odkazuje na spisovatele Haška. Poté tedy následovalo samotné požehnání knize, které doprovázelo několik vtipných momentů. Na dotaz jak to, že se na knihu nebude lít šampaňské, odpovídala autorka jednoduše a stručně a s úsměvem „Když mně té knížky bylo líto.“
Po slavnostním křtu následovalo vyhlášení výsledků literární soutěže. Kterého se ujala knihovnice Jiřina Roženská. Úkolem bylo vytvořit pohádkovou bytost a celkem se sešlo 85 prací, takže porota to neměla vůbec jednoduché. „Musím říct, že naše mládež je velice nadějná a jejich fantazie je prakticky bezmezná,“ pochválila Jiřina Roženská všechny zúčastněné soutěžící. Kulturní vložkou večera bylo vystoupení části sboru ze Základní školy Komenského.
Na závěr večera už byla připravená beseda s moderátory, na kterou mohli reagovat i přítomní hosté. Většinou se jednalo o otázky kolem původních knih, ale samozřejmě i také té poslední. Spoustu otázek nám už ale sama autorka zodpověděla v nedávném rozhovoru, tak pokud někomu z vás unikl, můžete si ho připomenout.


  • Facebook
  • Twitter