Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nová kniha Markéty Práškové nás opět zavede do světa fantasy

/
/
/
1347 Zobrazení



Spisovatelka ze Světlé nad Sázavou poprvé do světa dětské fantasy přišla s knížkou Klobouky z Agarveny. Příběh byl natolik úspěšný a mezi dětmi oblíbený, že se nakonec rozrostl do čtyř dílů. V současné době hlásí nakladatelství Grada, se kterým Markéta Prášková spolupracuje, že většina jejích knížek je kompletně vyprodaná a až na pár posledních kusů už nebudou nikde k sehnání.

Fanoušci a čtenáři ale nemusí zoufat, jelikož letos vychází úplně nová kniha, která nás opět zavede do kouzelného světa. Mágové z Agarveny – Prokletá pevnost vychází 6. února 2020 a slavností křest proběhne 19. února v tanečním sále ve Světlé nad Sázavou.

Markéto, proč jste si vybrala právě svět fantasy?
Od útlého mládí miluji dobrodružné nebo napínavé příběhy. A právě fantasy žánr dokáže být na dobrodružství nebo napětí velmi bohatý. Jako autor tam dokážu lehce stavět své hrdiny až na hranice jejich možností, klást před ně téměř nepřekonatelné překážky a vzbuzovat v nich opravdové lidské emoce, jako je strach, zlost, radost nebo štěstí. Ty emoce se potom samozřejmě přenášejí na čtenáře. Je v tom hodně psychologie. Reálný svět okolo nás je oproti tomu příliš bezpečný a příliš čitelný. Dobrodružství se tu tvoří daleko obtížněji.

Kde a kdy vznikl nápad na první knihu? A jak moc složité je s takovým psaním začít?
Nápad na knihu ke mně poprvé dorazil v sekundě sedmiletého gymnázia, zhruba okolo třinácti let. Byla to dobrodružná knížka o dědičce hradu, ve kterém se skrývalo určité tajemství. Tento rukopis psaný propiskou pod lavicí pro mě měl celkem zásadní význam, ale už ho nevlastním. Někam se mi během let ztratil. A jestli je těžké začít? Když máte v hlavě promyšlený nápad, který tam nějakou dobu bydlí a roste, tak to těžké není. Jednoho dne zkrátka uzraje, vy zasednete ke stolu a píšete. Co ovšem považuji za těžké, je příběh dokončit. Ne jenom dopsat poslední větu, ale následně ještě jednou nebo i čtyřikrát celý rukopis projít a doupravit. Je to taková trochu mravenčí práce, když si hrajete s každým slovem.

O čem jsou první čtyři knížky a bude kniha Mágové z Agarveny – Prokletá pevnost nějakým způsobem dějově navazovat?
V Kloboucích z Agarveny se mi podařilo vytvořit široký fantasy svět postavený na pevných základech a tento svět měl opravdu u čtenářů úspěch. Hlavními hrdiny byli dva teenageři původem ze Země, kteří tam nějakou hrou osudu několikrát přicestovali a zamíchali dějinami celé této fantasy země. Klobouky ale byly po čtyřech dílech ukončeny. Někteří vedlejší hrdinové z Agarveny však dospěli a nyní se staví do rolí hrdinů hlavních. Mágové z Agarveny jsou tudíž pro starší čtenáře, tak od třinácti let, a dospělé. Dějově na předešlé knihy nenavazují, ale fantasy svět je stejný. Je to něco jako zeměplocha od Terryho Pratchetta.

Chystá se i slavností křest ve Světlé nad Sázavou? Prozraďte nám něco bližšího o této akci.
Po poradě s městem jsme se nakonec dohodli, že uděláme křest knihy veřejný. Nemyslím, že by byl ze strany veřejnosti enormní zájem navštěvovat podobné kulturní akce, ale mám mezi ní i čtenáře svých předešlých knih a také mnoho zájemců o literaturu obecně. Ti by se možná přišli podívat rádi. Vážím si toho, že na křest přijala pozvání i redaktorka nakladatelství Fragment a uprostřed týdne si udělá čas, aby k nám na Vysočinu zajela.

Příprava a vydání knihy včetně samotného křtu je jistě náročná, máte kolem sebe nějaké pomocníky, nebo vše zvládáte sama?
Knihy k vydání připravuji sama. Upravuji je tak dlouho, dokud s nimi nejsem úplně spokojená. Než je posílám do nakladatelství, přečte je po mně ještě můj manžel – češtinář. Co se týká křtu, tak tam mám pomocníků víc. Kromě pomoci rodiny je to hlavně pomoc kulturního oddělení ve Světlé nad Sázavou, čehož si velmi vážím.

Chystáte ještě nějaké další akce?
Ano. Okolo knih mívám ještě i další činnosti. Většinou jsou to pozvání do škol nebo knihoven. Tam vyprávím o svém psaní, ale také i o tom, jak to chodí v zákulisí, tzn. třeba, jak se z rukopisu stane kniha, kterou si můžete jít koupit. Letos mě kromě besed na základních a středních školách a programů v knihovně čeká zřejmě i vedení literárního workshopu, určeného pro zájemce o psaní.

Děkuji za Váš čas a přeji, ať se Prokleté pevnosti daří stejně tak dobře jako jejím předchůdcům a aby si našla co nejvíce čtenářů.

Více o samotné autorce na: www.marketapraskova.cz.

  • Facebook
  • Twitter