Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Čapí hnízdo v Nové Vsi u Světlé už má zpět své obyvatelé

/
/
/
2055 Zobrazení



Každý rok pravidelně obyvatelé Nové Vsi u Světlé nad Sázavou s příchodem jara vyhlížejí návrat čápů z teplých krajin. Většinou se vracejí z Afriky a mají za sebou velmi těžkou cestu plnou nástrah, ale jejich zabudovaná GPS je vždy neomylně zavede rovnou domů.

Letos přiletěla dvojice čápů v pátek 3. dubna a od té doby se v hnízdě na komíně připravují na přírůstek do rodiny. V loňském roce se čapímu páru bohužel nepodařilo vyvést ani jedno mládě. Zato rok předtím se v Nové Vsi narodila rovnou tři mláďata. A jeden z jejich prvních letů směřoval do nedaleké Světlé nad Sázavou, kde se celá čapí rodinka usadila na střeše kostela, což byla pro místní opravdu neskutečná podívaná. Snad se i letos bude čápům na Vysočině dařit a budou mít dost potravy pro všechny své potomky.
Čápi, zvířecí symbol Alsaska, které se stalo po administrativním spojení v roce 2019 s regionem Champagne-Ardenne do nového regionu Grand Eststalo francouzským partnerem Kraje Vysočina, si spravují hnízdo na komíně, které prošlo v březnu roku 2016 velkou rekonstrukcí. Hrozilo totiž jeho zřícení a mohlo také dojít k poškození komína. Proto muselo dojít k jeho snížení a zpevnění. Na pomoc do Nové Vsi přijeli hasiči z Chotěboře s vysokozdvižnou plošinou a společně se zaměstnanci Stanice Pavlov hnízdo opravili.

  • Facebook
  • Twitter