Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havlíčkobrodský softbalista mezi nejlepšími nadhazovači světa

/
/
/
999 Zobrazení



Havlíčkobrodského softbalový nadhazovač Michal Holobrádek strávil poslední dva měsíce v USA, svou softbalovou pouť zakončil na turnaji International Softball Congress, který je považován za úplně nejkvalitnější turnaj v softbale mužů na planetě.
„Je to neuvěřitelné, co se nám povedlo,“ hodnotí poslední dva měsíce, během nichž mimo jiné získával ostruhy na nejprestižnějším turnaji světa International Softball Congress (softbalový Wimbledon), nejlepší český nadhazovač Michal Holobrádek (21). Společně s krajany Kadečkou, Klasem a Malým dovedli Bear Bottom Lodge k finálnímu sedmému místu. Kromě týmového úspěchu se břeclavský rodák dočkal i dvou prestižních individuálních ocenění.

Michal Holobrádek

Na International Softball Congress jste se stal nejlepším nováčkem, zvolili vás do druhého All-Star výběru. 
Nečekal jsem to, ale celkově jsem si turnaj užil. Byl to jeden z mých prvních Top podniků, které jsem si vyzkoušel na vlastní kůži. Nakonec jsme skončili na sedmém místě, což všechny překvapilo. Byl to úspěch.

Jak rychle jste se srovnal s nejlepšími pálkaři planety?
Trochu jsme je skautovali, ale abych řekl pravdu, bylo té méně, než bych čekal. Největší změna spočívala v tom, že musíte házet stále na sto procent. Většinu jmen jsme znali z turnajů jako je mistrovství světa. Ale stále ve střehu musíte být i u těch méně známých. Když už se dostali na tuhle úroveň, jsou hodně dobří.

Roztřásla se vám proti velkým jménům kolena?

Nevím, jak je to možné, ale nervozita mnou necloumala. V zápasech jsem se cítil normálně.

Co jste od nejlepších z nejlepších okoukal? 
Snažil jsem se se světovými nadhazovači hodně mluvit. To mě může posunout zase dál. O technických věcech jsme se bavili s Kanaďanem Devonem McCulloughem. Jsem ve spojení s Adamem Folkardem, což je nejlepší nadhazovač na světě. Rád bych od něho něco převzal do přípravy. Snad se to povede.

S jakou technickou novinkou u vás můžeme počítat?
S ničím velkým. Snažil jsem se trošku změnit držení při change-upu, protože ten mi nikdy nešel. Třeba to teď bude lepší. Po sezoně na tom zapracuji.

V čem přesně je změna?
Našel jsem komfortnější držení míče. Dobře se mi odhazuje a balón ve vzduchu lépe funguje. Líp se točí. To mi poradil náš trenér v týmu, který dřív také házel.

Takže máte v arzénu novou zbraň?
To nevím, ale docela to funguje. Snad to vyzkouším i v Praze. Už se těším, až to vypukne.

Jak na vás v Americe působili tamní fanoušci?
Celkově se mi jejich mentalita hodně líbí. O softbale a všeobecně o pálkovacích hrách tam lidé přemýšlejí jinak než u nás. To je jiný level. My nad softbalem občas až moc bádáme. Tam nad ním tak hluboce nepřemýšlejí, ale přesto nakonec dojdou ke stejným závěrům.

Vědí něco o našem softbalu?
O několika Češích se tam ví, ale stále nás tam jezdí strašně málo. Letos jsme byli čtyři, čímž jsme myslím vyrovnali maximální účast Čechů, kteří tam byli.

Je to málo?
Hodně se u nás snažíme vyrovnat Argentincům, kterých tam letos bylo třicet. Pokud bychom tam jezdili ve větším počtu, určitě by se to pozitivně promítlo i na mezinárodní scéně. Rozhodně to podle mě je cesta, jak posunout národní tým. Dva měsíce stát proti nejlepším pálkařům a nadhazovačům nám dá úplně nejvíc.

Sotva skončil ISC, je tady Intercontinental Softball Cup, turnaj nejlepších reprezentací světa, který hostí pražský Svoboda Park. Bude těžké přeorientovat mysl?
Dost hráčů, kteří teď budou v Praze, jsme v Americe potkali, takže by to nemuselo být tak hrozné. Možná si budeme muset trošku zvyknout na nové lidi, protože jsme dva měsíce hráli s někým jiným. Bude to otázka jednoho tréninku, maximálně jednoho zápasu.

V areálu Joudrs vyrostly nové tribuny. Jak vám to tam sedí?
Tribuny jsem zatím viděl jenom na videu. Sám se nechám překvapit. Moc zápasů jsem tam nehrál, ale hází se mi tam dobře. Hřiště mám rád. Těším se.

  • Facebook
  • Twitter