Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zubštejn opět ožil, tančilo se, hodovalo a také tu řinčely meče

/
/
/
1171 Zobrazení



Už cestou z Bystřice nad Pernštejnem směrem na Brno uvidíte na kopci před vámi zříceninu, to turisty z dálky zdraví Zubštejn. Jedná se o jeden z největších hradů Moravy, který se nachází na protáhlém stejnojmenném kopci (682 m n. m.) nad vsí Pivonice na Bystřicku.

Jeho zřícenina je velmi často vyhledávaným cílem mezi turisty a je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Každý rokem tuto zříceninu na jeden víkend obsadí rytíři, kejklíři, čaroděj, břišní tanečnice a také muzikanti. Letos to s festivalem historického šermu díky koronaviru nevypadalo do poslední chvíle dobře. Ale nakonec se situace umoudřila natolik, že se akce mohla konat v plném rozsahu. Během sobotního dopoledne diváky bavila hudební skupina Subulcus. Následovala ukázka dobového tance v podání uskupení Florén. Tanečníci v reálných dobových kostýmech se snaží formou divadelně-tanečních vystoupení divákovi zprostředkovat život lidí z poloviny 14. století. Na hradě nechybělo samozřejmě ani řinčení mečů. Své umění divákům předvedli šermíři ze skupiny Victorius.
Pro otrlé diváky bylo připravené také reálné představení práva útrpného. Před hradem tak byla postavená reálná šibenice a nechyběl ani popravčí, špalek a katova sekyra.

Celý den mohli návštěvníci také ochutnat něco málo z dobové kuchyně, osvěžit se ledovou kávou nebo si dát panáka poctivé medoviny. Kdo měl zájem, využil služeb místního kováře, a pokud chtěl, mohl si i něco málo vyzkoušet. Během celého dne také probíhal turnaj v lukostřelbě, kterého se mohl zúčastnit každý návštěvník. Na konci dne pak proběhlo vyhlášení nejlepších střelců a rozdání drobných cen. Sobotní večer poté zakončila opět dobová muzika v podání muzikantů Quanti minoris a na úplný závěr večera rozzářila hradní zříceninu ohňová show skupiny Tartas. Pořadatelům přálo i dobré počasí a tak se nakonec šestnáctý ročník, této akce vydařil.

  • Facebook
  • Twitter