Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zámek ve Světlé nad Sázavou hostil skláře z Vysočiny

/
/
/
2155 Zobrazení



Turistická sezona se začíná pomalu, ale jistě rozjíždět, po dlouhé a vynucené pauze tak ožívají i hrady a zámky. Hlavním tématem cestovního ruchu pro letošní rok na Vysočině se stalo sklářství, protože na Vysočině je a byla spousta slavných sklářů a skláren.

Do projektu Vysočina sklářská se zapojil i zámek ve Světlé nad Sázavou svojí celodenní akcí. Zámecký sklářský den i přes určité obavy navštívilo několik stovek lidí. Na začátku celé akce proběhl slavnostní křest zhruba pětimetrové plastiky Pocta sklářům. Jedná se o společné dílo skláren a výtvarníků nejen z Vysočiny. Celá plastika je tvořena z více než stovky skleněných koulí. Každou jednotlivou kouli vytvořil jeden sklář zastupující jednu sklárnu. Skláři měli při vytváření volné ruce, co se týká nápadu a provedení. Proto zde můžeme vidět ukázku broušeného skla, klasické hutní zpracování, umělecké barevné sklo, zkrátka každý si opravdu vyhrál. Tuto plastiku budou moci návštěvníci vidět na nádvoří zámku kdykoliv v otevírací době.   

Ve stejný den byla také zahájena výstava Sklo mluví skrz staletí, je umístěna v barokním křídle zámku a tvoří součást prohlídkového okruhu Expozice historického evropského skla představuje současné sklářské umění skláren, brusíren, hutí, sklářských ateliérů a uměleckých výtvarníků z Vysočiny. Projekt vznikl za účelem oslovit současné sklárny a skláře z Vysočiny a nabídnout jim prostor pro prezentaci jejich tvorby. Návštěvníci tak uvidí unikátní přehlídku sklářských skvostů vytvořených různou technikou a s různorodou tématikou.
Výstava prezentuje mimo jiné tvorbu skláren: Bohemia Machine, Aurum Crystal, Bohemia Crystalite, AGS Jaroslav Svoboda, Valner Art Glass, sklárna Františka Janáka, sklárna Janštejn se značkou Brokis, sklárna Kryf, historická sklárna Jakub, sklářská huť Anna, Glass Art Princ, sklářská huť U Hrocha, sklářská huť Františka Nováka a brusína Vlastimila Křišťana a sklářských výtvarníků, jako jsou Jan Exnar, Petr Hora, Lukáš Jabůrek, Martin Janecký, Ivan Štěpán, Jiří Pačinek, Jaroslav Wasserbauer, Václav Šrytr, Aleš Zvěřina a další.

Během celého dne bylo také možné navštívit jarmark na nádvoří zámku a prohlédnout si prezentace skláren z Vysočiny. Pro děti tu byla také řada výtvarných dílniček.

Více informací o zámku ve Světlé nad Sázavou na www.zameksvetla.cz.

  • Facebook
  • Twitter