Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vysočina láká majitele dronů, změna pravidel pro piloty od roku 2021

/
/
/
1697 Zobrazení



Krajina Vysočiny láká majitele dronů, fotografie a videa, které poskytují, se stávají čím dál větším trendem. Využívají je úplně všichni, hobby fotografové, profesionálové na focení krajinek ale i svatebního obřadu.

Drony také čím dál více využívají záchranné složky, jak hasiči na vyhledávání ohnisek požárů, tak policie ke kontrole davů nebo vyhledávání pohřešovaných osob. Poslední dobou slouží i lesníkům a myslivcům ke kontrole zvěře. Města zase lákají turisty na propagační videa z neokoukaného pohledu. Zkrátka drony nabízejí přístup do míst, do nichž se člověk běžně nedostane. Také řada youtuberů přešla od klasické kamery k videím z nadhledu. Ale díky tomu, že se na nebi objevuje stále více strojů, bylo nutné nastavit nějaký pevný řád. Protože i jediný dron dokáže ohrozit provoz na celém letišti.
Mělo se tak stát prvního července letošního roku, ale kvůli pandemii koronaviru bylo zavedení nových pravidel a změn posunuto až na začátek roku 2021. Všichni piloti se budou muset povinně registrovat a zároveň si zaregistrovat i svůj dron. Provozovatelé dronů budou zaregistrování na Úřadu pro civilní letectví, který jim přidělí unikátní identifikační číslo. Fungovat to bude podobně jako SPZ u auta. Tímto štítkem bude muset být označen viditelně každý dron. Tato registrace proběhne on-line a bude zdarma.
Nezapomínejte na to, že pokud řídíte dron, stáváte se také součástí leteckého provozu. Proto je nutné vědět, kde a kam nesmí dron létat. S dronem nemůžete narušit bezletové zóny v okolí letišť, vojenských základen, elektráren, některých památek nebo center měst a také národních parků. Pokud si nejste jistí, zda právě ve vámi zvolené lokalitě může létat, je dobré využít aplikace https://dronview.rlp.cz/ a https://letejtezodpovedne.cz/.

Pokud jste si po otevření mapy uvědomili, že váš dron vlastně nikam nesmí a že už si asi nezalítáte, tak se nemusíte bát. Toto nařízení se týká převážně hobby pilotů, kteří vlastní drona do 0,91 kg, tak zde zákon tak přísný není. Svého malého drona můžete vypustit i v této zóně až do výšky sta metrů. Stále ale nezapomínejte, že v ČR musí mít pilot svého drona vždy na dohled. Takže nepočítejte, že využijete výrobcem dodávaný dolet několik kilometrů. Také odpadá veškeré létání v noci. Stejně tak se nesmíte se svým dronem vydat natáčet do městské zástavby a také je zakázáno natáčet osoby, od kterých nemáte jejich písemný souhlas. Dalším důvodem zákazu létáním na lidmi je spolehlivost vaší techniky, protože kdykoliv může dojít k selhání motorů, a padající dron se v takovém případě mění v závaží, které může pádem z výšky někoho vážně zranit.
Pokud si nejste jisti, zda víte vše, co je před prvním vzlétnutím nutné znát můžete navštívit některou leteckou školu, kde vám jistě rádi poradí a případně vám doporučí některý ze svých kurzů.

  • Facebook
  • Twitter