Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavští zdravotníci pomáhají ve školách

/
/
/
949 Zobrazení



Tento týden se v Jihlavě rozjel provoz v základních školách. Hygienu rukou tam pomáhají zvládnout epidemiologické sestry jihlavské nemocnice. Rozvážejí do škol dezinfekce a ukazují, jak správně si mýt ruce, a proč je to důležité.

Projekt, který odstartoval už na začátku roku, je v těchto chvílích obzvlášť potřebný. „Vzhledem k tomu, že vnímáme problematiku celoživotních návyků v oblasti hygieny rukou jako zásadní, začali jsme přemýšlet, jak zvýšit compliance hygieny rukou u dětí. Dozvěděli jsme se o možnosti podání žádosti o dotaci z Projektu Zdravé město a místní Agenda 21, kterou jsme využili,” vysvětluje Monika Fatrová, epidemiologická sestra Nemocnice Jihlava.

Program spočívá v průzkumu hygienického zázemí ve vytipovaných základních školách Města Jihlavy, nákupu chybějících pomůcek na základě identifikace v prostředí základních škol, v neposlední řadě v školení žáků v řádné hygieně rukou a v praktickém nácviku. Vše si vzaly pod svá křídla epidemiologické sestry Nemocnice Jihlava Monika Fatrová a Petra Vavřinová.

Celý projekt Čisté ruce žáků jihlavských škol odstartoval už v únoru, kdy ještě byly školy otevřené a nikdo nevěděl, jaká omezení kvůli koronaviru v Česku nastanou: „Chtěly jsme dětem ve školách ukázat, jak si správně mýt ruce a že je to důležité třeba tehdy, když je chřipková epidemie a ony se díky správnému mytí rukou chrání,“ popisuje vedoucí epidemiologická sestra jihlavské nemocnice Petra Vavřinová.
Od města Jihlavy získali finanční dotaci, díky které pořídili například stojany na dezinfekce a další pomůcky. „Dá se říct, že jsme předběhli dobu. Jsme rádi, že naše iniciativa se právě teď hodí víc, než kdy jindy,“ dodává Monika Fatrová.
Epidemiologické sestry jihlavské nemocnice také natočily video, kde pomocí černého gelu ukazují, jak si umýt ruce a vydezinfikovat tak, aby to bylo účinné. Video mají umístěné i školy na svých stránkách. Součástí projektu je vybavení škol chybějícími pomůckami jako jsou zásobníky na mýdla, mýdla, zásobníky na jednorázové ručníky, zásobníky na dezinfekční prostředky a dezinfekční prostředky. Vybavených je pět základních škol v Jihlavě a vytipované mají epidemiologické sestry další zařízení, kde pomoci. Dotace na projekt byla poskytnuta z dotačního programu Projekt zdravé město a místní Agenda 21.

  • Facebook
  • Twitter