Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ve 300 let staré sýpce u Herálce asi umírali lidé. Rolníci ji používali ještě nedávno

/
/
/
1779 Zobrazení



Sýpka v minulosti bývala (nebo dodnes je) v každé větší vesnici. Ta – která se nachází u Herálce u Havlíčkova Brodu – je však zajímavá hned z několika důvodů. Jednak je skoro 300 let stará, jednak svému účelu sloužila ještě nedávno a jednak se s ní pojí i smutné dědictví – na začátku 19. století v ní totiž nejspíš zemřely desítky lidí…

V sedmnáctém a osmnáctém století bývalo zvykem, že majitelé panství (tedy většinou vlastníci větších či menších hradů a zámků) dávali na začátku roku svým poddaným osivo, které mohli zasít na svých polích.

Jenže: po žních museli obyvatelé vsí a osad velkou část úrody vrchnosti zase odevzdat. Šlechta zrní využívala jednak pro svou vlastní potřebu, část odevzdávala armádě a část šetřila na horší časy – například v dobách velkých neúrod mohli o zásoby požádat i běžní lidé.

Aby bylo kde zrní skladovat, bývaly nedaleko od hradů a zámků stavěny velké sýpky. A jedna taková vznikla v roce 1726 nedaleko od Herálce. Postavit ji nechala tehdejší majitelka heráleckého panství Eleonora Kristýna Metternichová.

A dělníci při její stavbě odvedli dobrou práci. Velká budova dostala několik metrů široké zdi i bytelnou střechu. Není tak divu, že ji zemědělci – takřka bez úprav – využívali ještě za reálného socialismu.

Jediným obdobím, kde sýpka nesloužila svému původnímu účelu, byl rok 1813. Tehdy v ní byl krátce umístěn lazaret, kde se léčili vojáci zranění při Napoleonově tažení. Lazaret už byl v Herálci na zámku v roce 1809, tehdy v něm zemřelo přes sto vojáků. Záznamy o počtu zemřelých v sýpce ale nemáme, mohl jich ale být přibližně podobný počet. Pohřbeni následně byli v neobydlených místech asi půl kilometru severně od Herálce.

Následujících skoro 150 let opět sýpku využívali zámečtí páni – a to i po zrušení poddanství, kdy museli začít místním rolníkům za dodávky obilí platit.

Změna nastala až v roce 1945 – tehdy stát zámek (a tedy i sýpku) zabavil posledním majitelům – rodině Milnerů-Fügnerů, a to za údajnou kolaboraci. Sýpku pak i dál využívaly státní statky a jednotné zemědělské družstvo, a to až téměř do sametové revoluce.

V současnosti je sýpka v rukou soukromníka, který už deset let plánuje její rekonstrukci. Opravy ale zatím nezačaly, a budova tak chátrá. Bývalý sýpka se nachází nedaleko od heráleckého zámku – po pravé straně od silnice na Boňkov. Bez problémů se dá dostat až k ní. Vstup do budovy je ale nebezpečný.

  • Facebook
  • Twitter