Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Telči probíhá výstava o prvorepublikové architektuře na Vysočině

/
/
/
1214 Zobrazení



Výstava o architektuře z doby první republiky probíhá v těchto dnech v Lannerově domě v Telči, je věnována prezentaci vybraných staveb z období let 1918 – 1938 na Vysočině.

Kraj Vysočina byl před osmnácti lety vymezena na půdorysné stopě Českomoravské vrchoviny, historicky a kulturně je poměrně různorodý. Hlavními centry dodnes zůstávají bývalá okresní města v čele s Jihlavou, která byla v době první republiky ještě převážně německy mluvícím městem, jež v průběhu 19. století ztratilo své výsadní postavení v rámci království a stalo se městem více či méně provinčním. V Pelhřimově naopak převládal duch ryze český a poměrně novátorský.

Výstava prvorepublikové architektury v Telči

„Výstava je koncipována tematicky. Každý panel je věnován určitému okruhu typických staveb. Mezi kritérii pro výběr jednotlivých zástupců byla kromě architektonické kvality také různorodost, vypovídající hodnota a míra dochování,“ uvedl ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Pavel Macků.

Na výstavě, která je otevřena v pracovní dny od 9.00 do 16.00 a potrvá do 8. června, naleznou návštěvníci například ukázky prvorepublikových škol v Pelhřimově, Jihlavě či Telči, budovy peněžních ústavů či zajímavé ukázky rodinných domů.

Výstava prvorepublikové architektury v Telči

„Vysočinu jako celek je možné charakterizovat jako prostředí konzervativní, v němž byly progresivní výtvarné názory přijímány s opatrností a většinou se zpožděním. Možná o to větší vzrušení nová architektura v dobře dochovaných historických městech budila a budí vlastně dodnes,“ doplnil Jiří Neubert z telčského pracoviště Národního památkového ústavu, který se na přípravě výstavy podílel.

Mezi významné stavby v regionu nepochybně řadíme díla Bohuslava Fuchse, Josefa Gočára, Vlastislava Hoffmana, ale i méně renomovaných architektů. Výjimečnou pozici v rámci architektonického portfolia kraje zaujímá vila Gustava Jaroška od Ludvíka Hilgerta v Dalečíně na Žďársku.

Výstava se koná v rámci oslav stého výročí vzniku Československa za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky.

  • Facebook
  • Twitter