Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Ledči nad Sázavou uctí památku Karla Muchy, obchodníka, který zemřel v komunistickém lágru

/
/
/
810 Zobrazení



V sobotu 9. října bude ve 14.00 na domě čp. 71 na Husově náměstí v Ledči nad Sázavou slavnostně umístěna pamětní tabulka, která bude připomínat oběť komunistických represí, obchodníka Karla Muchu.

Ten byl ve svém domě v březnu 1951 zatčen Státní bezpečností a ve vykonstruovaném soudním procesu odsouzen ke dvaceti rokům vězení. Nejprve byl vězněn v Chebu, poté přeložen do Plzně-Bory, než mu byl amnestií v roce 1953 snížen trest. Na přelomu 60. let byl převezen do věznice ve Vykmanově u Ostrova nad Ohří, kde zemřel 29. července 1962, přesně čtyři měsíce před vypršením trestu. O osudu Karla Muchy a pronásledování živnostníků po roce 1948 promluví na ledečském náměstí historik Prokop Tomek.

Karel Mucha s rodinou

Projekt Poslední adresa vznikl v roce 2014 v Rusku a v České republice je realizován Ústavem pro studium totalitních režimů. Jeho hlavním cílem je připomínat osudy perzekuovaných lidí, kteří se stali obětmi represí komunistického režimu.

Obchod Karla Muchy na ledečském náměstí

Více informací na: https://www.pametnaroda.cz/cs/kostalova-irena-20200717-0

  • Facebook
  • Twitter