Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V jihlavské nemocnici podpoří puntíky pacienty s lupénkou

/
/
/
482 Zobrazení



Onemocnění, kterým trpí zhruba dvě procenta populace a postihuje stejně ženy, jako muže. Nejčastějším projevem je olupování zarudlé pokožky, neboť ta se obměňuje až sedmkrát rychleji než normálně. Jde o lupénku, neboli psoriázu. Tento týden si ji lidé připomínají puntíky.

Lupénka začíná většinou mezi šestnáctým a třicátým rokem života, méně častá bývá u dětí. Onemocnění se zhoršuje na jaře a na podzim. „Nejčastěji se toto onemocnění projevuje na kůži, ve vlasech a na nehtech. Může dojít i k rozvoji psoriatické artritidy, tedy k zánětu šlach a kloubů. Touto nemocí trpí přibližně jedna čtvrtina pacientů s lupénkou. Rozhodně se nevyplácí své potíže podceňovat, ideální je se o všem poradit s lékařem,“ říká primářka Marie Policarová.
V Nemocnici Jihlava se novými možnostmi léčby lupénky zabývají už dvanáct let. Jako specializované centrum nabízejí řešení i pro středně těžké a těžké pacienty, kteří na léčbu lupénky už možná zanevřeli. K příležitosti Světového dne psoriázy, který připadá na 29. října, upozorňuje na toto onemocnění projekt zapsaného spolku Revenium Puntíkový den, ke kterému se připojují i zdravotníci z naší nemocnice. Symbolicky tak podpoříme pacienty s lupénkou tím, že si na sebe v tento den vezmeme cokoli s puntíky.

Více informací: www.puntikovyden.cz a Facebook Puntíkový den.

  • Facebook
  • Twitter