Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

U pivovaru, na náměstí i v Horní ulici. Pošta v Brodě dnes slaví narozeniny

/
/
/
1186 Zobrazení



Přijít na poštu a poslat balík nebo doporučený dopis. Dnes běžná věc, kterou obyvatelé Havlíčkova Brodu už víc než 100 let zajišťují většinou na pobočce ve Svatovojtěšské ulici. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, kdy vůbec první pošta ve městě vznikla? A kde sídlila?

První písemné zmínky o Havlíčkově (tehdy Smilově) Brodě máme z poloviny 13. století. Pošta je však souvislosti s městem poprvé zmiňována až skoro o 300 let později. Konkrétně v roce 1526 – tehdy v Brodě vznikl první poštovní úřad, který fungoval přes čtyřicet let.

Příliš informací o něm však nemáme. Pravděpodobně se jednalo pouze o jakousi pomocnou stanici, u které se kurýři se zásilkami mohli například občerstvit nebo u ní mohli přepřáhnout koně. K zasílání dopisů však obyvatelům města nejspíš nesloužila.

Další zmínku o poště v souvislosti s Německým Brodem pak registrujeme v roce 1605. Tehdy přes město projížděli poslové, kteří vozili zásilky z Prahy do Brna (od Čáslavi mířili přes Brod směrem na Polnou a následně dál k Velkému Meziříčí).

První poštovní pobočka ve městě vznikla až 30. června 1750, tedy přesně před 270 lety. Nacházela se severně od městských hradeb (nedaleko od míst, kde je dnes pivovar). V této oblasti sídlila až do konce 19. století.

Od roku 1879 byl brodský poštovní úřad přes 10 let na náměstí, nejprve v jednom z domů na křižovatce náměstí a Dolní ulice, poté sídlil v budově dnešní Nové radnice.

Následně se pošťáci na 20 let přestěhovali do Horní ulice a v roce 1912 nastalo další – a zatím poslední – stěhování do budovy ve Svatovojtěšské ulici, kam pro dopisy a balíky Broďáci chodí dodnes.

Od 16. století měla pošta v Německém (a později Havlíčkově) Brodě celkem 41 poštmistrů (dnes označovaných jako vedoucí). Kromě pobočky ve Svatovojtěšské ulici jsou v Brodě aktuálně ještě další dva poštovní úřady – jeden je na nádraží, druhý na sídlišti Pražská.

S přispěním Františka Morávka

  • Facebook
  • Twitter