Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Stamicovy slavnosti odstartovaly koncertem Stamicova kvarteta a hostů

/
/
/
683 Zobrazení



Ve velkém sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě odstartovaly v minulém týdnu Stamicovy slavnosti, společně se Stamicovým kvartetem se představil kytarista Pavel Steidl a tanečníce flamenka Jana Drdácká.

Pavel Steidl se narodil v Rakovníku, na kytaru začal hrát v osmi letech a jeho prvním učitelem byl jeho bratr. Vystudoval pražskou konzervatoř, kde ho učili mimo jiné Milan Zelenka a Arnošt Sádlík. Ve studiu pokračoval na pražské Akademii múzických umění, tam jej vedl uznávaný kytarový virtuos Štěpán Rak. Mimo klasického studia sbíral Pavel Steidl zkušenosti také návštěvami mistrovských tříd.
Roku 1982 se stal vítězem soutěže Radio France de Paris. Tento úspěch mu definitivně otevřel cestu k budování mezinárodní kariéry. Koncertoval ve více než třiceti zemích světa. Nahrál mnoho skladeb světového repertoáru a českých skladatelů nejen minulosti, ale i 20. století. Pavel Steidl také komponuje a svými skladbami často obohacuje svůj koncertní repertoár. Italský časopis Guilarl zařadil jeho jméno mezi osm nejdůležitějších světových kytaristů roku 2003 a o dva roky později obdržel -­ cenu Classical Guitar Award.
V současné době působí též pedagogicky pražské HAMU a nizozemském Haagu.

Jana Drdácká je česká flamenková tanečnice, je průkopnicí výuky flamenka na profesionální úrovni v České republice.
Flamenku se věnuje mnoho let a během té doby studovala flamenco na kurzech v Čechách, USA a zejména pak ve Španělsku, a to u následujících renomovaných profesorů: Rafaely Carrasco, Pastory Galván, Manuela Ríose, Manola Marína (stipendium od jednoho z nejlepších mistrů tradičního sevillského flamenka) a Juana Polvilla (Sevilla, Španělsko), Javiera Latorre (Córdoba, Španělsko -kurz specializovaný na tvorbu choreografie s kytarovým doprovodem), José Molina (New York, Oregon, USA), La Taní (Barcelona, Španělsko), Alejandro Granados, La Chiqui, Ana Maria Lopez, Merche Esmeralda, Matilde Coral (Jerez de la Frontera, Andalusia, Španělsko), Antonio Canales (Barcelona), Eduardo Lozano (Córdoba).
S kytaristou Danielem Gájou založila v létě 2000 ryze českou flamenkovou skupinu Arsa y Toma.

Jana Drdácká je nejen vynikající tanečnicí, ale i taneční lektorkou, flamenco vyučuje několik let v Praze ve studiu Zambra.
Je spoluautorkou a protagonistkou vystoupení Color Flamenco a Tierra de Flamenco, uvedených ve Švandově divadle. Věnuje se i choreografii -např. hra Pláňka v Divadle Na Prádle.

  • Facebook
  • Twitter