Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Slavnostní otevření mokřadní učebny Skalka v Jihlavě

/
/
/
840 Zobrazení



Ve čtvrtek 11. dubna se uskuteční otevření druhé mokřadní přírodní učebny v Jihlavě pro školy a veřejnost, akce se koná od 15.00 u opravené nádrže na Skalce v Jihlavě.Mokřadní učebna by měla především mladým lidem blíž vysvětlit a přiblížit funkci mokřadů jako přírodních biotopů na pomezí vody a souše. V případě mokřadů se jedná o vlhké louky, nivy vodních toků, tůně, podmáčené okraje rybníků jde o jedny z nejbohatších území, protože se zde vyskytují jak vodní, tak suchozemské organismy.
Účelně a efektivně zadržují vodu v krajině – při přívalových srážkách vodu „nasají“ a postupně ji uvolňují. Výrazně ovlivňují klima ochlazováním vzduchu odparem vody. Čím více mokřadů v krajině, tím spíše bude fungovat tzv. malý vodní cyklus a nebude klima ovlivňováno jen velkým vodním cyklem.

Týden po slavnostním otevření, ve středu 17. dubna proběhne v 16.00 v této lokalitě další menší akce. Farář Božík od kostela sv. Jakuba v Jihlavě požehná nové mokřadní učebně. Lokalita má poměrně pohnutou historii a už před časem zde byl požehnán křížek na bývalém popravčím kopci a také blízká studánka.

  • Facebook
  • Twitter