Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava o víkendu ožije tématem změny klimatu

/
/
/
829 Zobrazení



O víkendu 29. – 31. března organizuje v Jihlavě setkání ekologické hnutí Limity jsme my. Na různých místech se odehraje program související se změnou klimatu. Kromě možnosti aktivního zapojení se veřejnost se může těšit na koncerty, performance, promítání filmů a diskuze.

V pátek odpoledne navíc budou lidé o možnostech řešení změny klimatu debatovat i s jihlavskými zastupiteli.

Celý víkend je spojený hlavně s plénem – otevřeným setkáním hnutí Limity jsme my, na němž budou členové hnutí připravovat svoji další činnost. Hnutí Limity jsme my bojuje za klimatickou spravedlnost a proti těžbě a spalování uhlí. „I když se uhelné doly a elektrárny týkají hlavně některých regionů, snažíme se setkávat po různých místech po republice, protože si myslíme, že jde o celospolečenský problém“ říká členka hnutí Veronika Dombrovská. V Jihlavě podle se podle ní klimatické hnutí ještě nesešlo. Kromě plánování dalších aktivit hnutí však organizátoři připravují i další program.

V pátek odpoledne v Jipici (Matky boží 9) například celý víkend uvede seminář s diskuzí pro veřejnost. V úvodní části se účastníci formou interaktivní prezentace dozví základní fakta o změně klimatu a nápady, jak ji řešit. V druhé části budou společně diskutovat o tom, jak změnu klimatu řešit v Jihlavě. „Pozvali jsme i jihlavské zastupitele, snad někdo dorazí“ usmívá se jedna z pořadatelek Josefína Susová. Téma je podle ní nanejvýš důležité. „O suchu a vyprahlé zemědělské půdě slyšel asi už každý. Dalším nebezpečím, které se týká i Jihlavska je vysychání zdrojů pitné vody – například Hubenovské přehrady – které je také zapřičiněno změnou klimatu“ dodává.

Program Klimatické Jihlavy – jak organizátoři celý víkend nazývají – bude zahrnovat i kulturní akce. V pátek večer se v Brickbaru na Náměstí Svobody odehraje promítání filmu This changes everything, který je také zaměřený na problematiku změny klimatu. Následovat budou koncerty tří kapel – přímo z uhelného kraje například dorazí muzikant Baty von Janov, na programu je ovšem i vystoupení jihlavské legendy Mango Sheikh. V sobotu večer se pak odehraje taneční performance na Václavském hradebním parkánu pod kostelem svatého Jakuba, kterou připravují jihlavští umělci. Kromě kreativního upozornění na důležitý společenský problém chtějí také tancem oživit zapadlý prostor.

Na nedělní večer připravují organizátoři v baru Mikulka setkání pro místní, kteří by se v Jihlavě dál chtěli ohledně změny klimatu angažovat. „Před nedávnem byla tady v Jihlavě i studentská klimatická stávka, bylo by skvělé kdyby tu vznikla aktivní skupina lidí, kteří téma změny klimatu budou řešit,“ myslí si Veronika Dombrovská.

Po celý víkend budou všem účastníkům a hostům v programu vařit lidé z místní skupiny Food not Bombs“. Ti jsou jinak známí hlavně díky tomu, že v Jihlavě každý týden vaří pro lidi bez domova. Protože jim však připadají důležitá i ekologická témata, rozhodli se navařením veganských pochoutek podpořit i program Klimatické Jihlavy.

Akcí během celého víkendu se může zúčasnit každý. Podrobný program účastníci naleznou například na Facebooku. Jihlaváky by mohl zajímat především páteční seminář a diskuze“ myslí si Klára Aubrechová z hnutí Limity jsme my. „Pokud by se někdo chtěl účastnit i pléna, může se jednoduše přihlásit, když napíše email,“ uzavírá.

Plakát Klimatické Jihlavy

Program Klimatické Jihlavy a semináře

  • Facebook
  • Twitter