Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Škrobárna mu vynášela, tak si u Přibyslavi postavil zámek. Po válce z něj komunisté udělali byty a prodejnu

/
/
/
2263 Zobrazení



Když míříte autem z Přibyslavi do Žďáru nad Sázavou, cestou projíždíte vesničkou Ronov nad Sázavou. V ní se nenachází jenom zřícenina středověké tvrze, ale také zámek, který si tam před dvěma staletími postavil majitel tamní škrobárny. Jeho rodině sídlo patřilo až do druhé světové války, pak si ho přivlastnil stát.

Firmu Amylon dnes na Havlíčkobrodsku zná prakticky každý. Její základy položil v 50. letech devatenáctého století jistý Christian Pečka, který si tehdy právě v Ronově nad Sázavou založil malou škrobárnu.

Ta ho však živila velice dobře, proto si o pár let později mohl nedaleko od ní nechat postavit novobarokní zámek, kde spolu se svou rodinou spokojeně žil.

Peška zemřel v roce 1891, kdy ronovskou škrobárnu začal řídit jeho zeť František Malinský. Ten nejen, že do té doby malý podnik významně rozšířil, ale zároveň se s majiteli okolních škrobáren dohodl na fúzi – a právě tak oficiálně vznikla společnost Amylon. Životní příběh Františka Malinského (i bližší okolnosti vzniku Amylonu) jsme už dříve popsali ZDE.

Zpět ale k ronovskému zámku. Také ten se totiž po Peškově smrti pochopitelně stal majetkem Františka Malinského. Ten se o sídlo vzorně staral, po vzniku samostatného Československa dokonce nařídil jeho opravu a drobné rozšíření.

Ve vlastnictví rodiny zámek zůstal také po roce 1926, kdy František Malinský zemřel. V následujících letech a dekádách do něj však Malinského potomci příliš neinvestovali a stav budovy se proto začal pomalu horšit. Sídlo však stále zůstávalo bez potíží obyvatelným.

Znárodněno

Ronovský zámeček ve vlastnictví rodiny zakladatele Amylonu zůstal až do únorového převratu. Nedlouho po něm ho (podobně jako prakticky všechna podobná sídla v okolí) majitelům zabavil stát.

Během komunistické totality v něm sídlil místní národní výbor – v budově ale byly nejen kanceláře, ale také byty nebo dokonce prodejna s potravinami.

Potomci původních majitelů sice zámek po sametové revoluci získali v restituci zpět. Tehdy už ale byl (v důsledku zanedbané údržby) ve velmi špatném stavu. Noví vlastníci ho sice částečně opravili, na komplexní rekonstrukci ale sídlo dál čeká.

Zámek se nachází přímo v Ronově nad Doubravou – po levé straně od hlavní silnice (ve směru z Přibyslavi na Žďár). Turisté se téměř až k němu dostanou po červené turistické značce, která spojuje Přibyslav a Velkou Losenici.

Kromě zámku je přímo v Ronově také kamenný most z 15. nebo 16. století – jde o jeden z deseti nejstarších dochovaných mostů v Čechách. Nedaleko od obce se pak nachází také zřícenina středověkého hradu.

  • Facebook
  • Twitter