Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Šije celé Česko i Vysočina, aneb bez roušky ani nádech!



Ještě donedávna každý člověk, který vyšel ven s rouškou přes obličej byl považován za exota, vážně nemocného nebo lupiče. Situace se ale za poslední týdny hodně změnila a nosit roušku je dokonce povinnost pro každého obyvatele Vysočiny nebo České republiky.

Kvůli nákupní horečce na začátku března a malé zásobě ve skladech je v současné době situace taková, že papírové roušky a respirátory jsou ve většině případech nedostatkové zboží. Česká společnost se ale nezalekla a vznikají skupiny, které doma nebo v práci šijí roušky a mnohdy opravdu ve velkém.
Na vesnicích vyrostlo několik Rouškovníků, což jsou stromy, na které dobrovolníci věší roušky, a lidé, kteří je potřebují, si je mohou vzít. Ve městech jsou zase rouškomaty, vlastně takový automat, který místo kávy a bagety prodává roušky. I zde ale funguje hlavně solidarita a ochota lidí pomáhat druhým. „Bez dobrovolníků kteří nám šijí roušky, bychom v práci neměli co nosit, moc za to všem děkujeme,“ chválí pomoc Šárka Salačová, pracovnice domova důchodců.
Z roušky se stává také módní doplněk, šije se ze starých triček, povlečení, barevných látek a všeho co je po ruce a je z bavlny. Co se týká vzorů a střihu, to už záleží na každém jak je zručný a jaké má možnosti. Roušku lze udělat totiž i bez použití šicího stroje. Využít lze sáček od vysavače, dětskou plínku (pokud možno nepoužitou), šátek, šálu a dokonce někteří experti využijí i plynovou masku.
Každopádně je dobře, že už většina, vlastně skoro všichni dodržují nařízení vlády a rouškou chrání nejen sebe ale i své okolí. „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě,“ tak to je to správné řešení. Díky moc všem, kteří roušku poctivě nosí, i když na ně doma štěká pes, nemohou si zapálit cigaretu, není poznat, jestli se mračí, nebo smějí, mlží se jim brýle a vlastně nic nevidí. Díky také těm, kdo pomáhá šít a rozdávat roušky tam, kde jsou potřeba.


Děkujeme všem čtenářům online deníku Vysočina-news.cz, kteří nám zaslali fotku a ukazují, jak je důležité tuto ochranu používat. Jen společně to všechno zvládneme!

Čtenáři online deníku Vysočina-news.cz se svými rouškami.

  • Facebook
  • Twitter