Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Rodáci rodákům v Ratibořicích na Třebíčsku

/
/
/
912 Zobrazení



Heslo Rodáci rodákům zvolili obyvatelé Ratibořic na Třebíčsku, místní části Jaroměřic nad Rokytnou, pro setkání, které se uskutečnilo v sobotu 20. května odpoledne. Setkání uspořádal spolek Za kulturu, složený z rodáků a několik přátel obce Ratibořice, akci podpořilo město Jaroměřice nad Rokytnou.

Nápad uspořádat setkání rodáků vznikl asi před 15 lety, ale zatím se neuskutečnil. Samotná myšlenka byla, aby ti rodáci, kteří už nějakou dobu nežijí v Ratibořicích, udělali společně s dalšími místními obyvateli něco pro ty, kteří kolem vesnice neustále něco dělají a udržují ji živou, a především pro ty rodáky, kteří v Ratibořicích už desítky let nežijí a ztratili spojení se svým rodným domovem. Naplňující na tomto projektu je podle slov pořadatelů už jen to, jak se lidé z vesnice zapojují a tato staronová tradice tak vzniká společným úsilím.

Program začal v poledne mší v místní kapli sv. Cyrila a Metoděje, kterou celebroval jaroměřický farář Tomáš Holcner. Poté se účastnici setkání odebrali do kulturního domu, kde na ně čekal smažený řízek se salátem. Ve dvě hodiny zahájil program starosta ratibořických hasičů Jiří Papoušek a organizátorka setkání Marcela Jeřábková. Sál se naplnil rodáky, jejich rodinnými příslušníky a místními občany. Všichni společně si zazpívali novou ratibořickou hymnu. Poté malé děti ukázaly, co se se svými maminkami naučily a sklidily za to velký potlesk.
Po celé sobotní odpoledne se bylo na co dívat, poslouchat hudební skupiny, které se střídaly, sledovat folklorní tance a besedovat a vzpomínat s dávnými spolužáky a kamarády s dětství a mládí. 90 rodáků bude mít na co vzpomínat.

„Poděkování patří Stínové organizaci Ratibořické ženy, sboru dobrovolných hasičů Ratibořice a ostatním místním obyvatelům, kteří se do projektu zapojili,“ uvedla za pořadatele Jeřábková Marcela, Za kulturu, z. s.

  • Facebook
  • Twitter