Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nové nájezdy, zvonky i Euroklíč: Radnice v Jihlavě dostupná i pro handicapované

/
/
/
373 Zobrazení



Jihlavská radnice se chce více přiblížit lidem na vozíčku. Pomoci jim mají například zvonky u hlavního vstupu do budovy, ať už z Masarykova náměstí či Hluboké ulice nebo nové nájezdy. U malé obřadní síně jsou k dispozici dvě nájezdové lišty, které v přípravě potřeby pracovníci úřadu handicapovaným lidem připraví. 

Při návštěvě jihlavského magistrátu pomáhají lidem na vozíčku nově také zvonky, a to u hlavního vstupu do budovy z Masarykova náměstí a z ulice Hluboká. Handicapovaní lidé si díky nim mohou snadno přivolat pomoc. Zvonky ústí na Městské informační centrum, jejichž pracovnice pomohou vozíčkářům s otevřením dveří, přivoláním výtahu a s navigací po budově tak, aby cesta byla bezbariérová. Případně přivolají příslušné úředníky, aby vyřídili požadavek klienta. Centrum pro zdravotně postižené navíc městu zdarma poskytlo dva vyřazené invalidní vozíky. V tuto chvíli jsou na pracovištích už zmíněných informačních center Masarykovo náměstí 1 a Hluboká 8. „V minulosti se nám stalo, že přijel klient s elektrovozíkem a nedostal se s ním do výtahu. Navíc můžeme darované vozíky využít i pro starší občany se sníženou pohyblivostí, pokud o to projeví zájem,“ uvedla vedoucí odboru kanceláře tajemníka Vladislava Hudečková.

Euroklíč i na radnici
Na jihlavském magistrátu mohou navíc lidé se zdravotním postižením využít Euroklíč. Eurozámkem jsou osazeny dveře na toaletách pro veřejnost u gotického sálu a také u vstupu do radnice z Masarykova náměstí. „V Jihlavě je aktuálně osm míst, kde lze Euroklíč použít a my jsme jedním z nich,“ dodala Vladislava Hudečková.
O Euroklíč si může požádat každý člověk se zdravotním postižením, držitel průkazu TP, ZTP, ZTP/P, diabetik, stomik, onkologický pacient, člověk trpící roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, nespecifickými střevními záněty (Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou) a močovými dysfunkcemi, který má bydliště v ČR.

Reproduktory na zastávkách
Potřebám lidí s handicapem se vedení města věnuje pravidelně a hledá cesty, jak jim život v Jihlavě alespoň trochu zjednodušit. „V minulosti jsme se jim snažili uzpůsobit chodníky, semafory, přechody nebo městskou dopravu. Aktuálně řešíme zastávky MHD a trolejbusy, které by měly umět mluvit stejně jako třeba některé budovy magistrátu pomocí reproduktorů. Aktuálně jsou zařízení na odboru sociálních věcí, Vrchlického 16 nebo na hlavní budově radnice. Jednáme navíc ještě s Tyfloservisem a diskutujeme nad dalším reproduktorem například na budově U Mincovny 6 a 8,“  řekl radní David Beke, který o dostupnosti služeb před časem s nevidomými a lidmi na vozíčku na radnici jednal. „V současnosti řešíme také nový systém parkování, díky kterému chceme zajistit komfortní mobilitu po celém města,“ dodal.

  • Facebook
  • Twitter