Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Přítel malečské zámeckého pána se po více než sto letech vrací do Národního muzea

/
/
/
341 Zobrazení



Jan Nepomuk hrabě Harrach, člen jednoho z nevýznamnějších českých šlechtických rodů, jezdil na Vysočinu za svým přítelem a politickým souputníkem Františkem Ladislavem Riegerem na zámek do Malče u Chotěboře. Nyní mu česká společnost splácí dluh, v těchto dnech byla po 113 letech od vzniku návrhu od Bohumila Kafky (1910) odlita jeho busta, která bude umístěna v Národním muzeu.

Stane se tak v roce, který Národní památkový ústav vyhlásil jako Rok Harrachů, během něhož se konala a ještě bude konat celá řada harrachovských akcí. Podle slov historika Jana Luštince, jedno z největších českých odborníků na rod Harrachů a emeritního ředitele Krkonošského muzea v Jilemnici, byl vztah mezi oběma pány velmi vřelý. Dokládá to jejich vzájemná korespondence, kterou po sobě oba zanechali. Jejich časté potkávání se doprovází také několik historek a příběhů, například když jednou při návštěvě Malče způsobil Jana Nepomuk hrabě Harrach málem konflikt s Riegerovým tchánem Františkem Palackým, který si potrpěl na důslednost a pravidelnost při stolování. Chybělo už jen několik minut do oběda, František Ladislav Rieger šel hledat svého přítele, který se trochu zdržel s oblékáním, pomohl mu a nakonec oba dorazili ke stolu těsně před Palackým a problém byl zažehnaný.


Oba patřili nejen k předním českým politikům druhé poloviny 19. století v Říšské radě, ale také zdatnými podnikateli ve svých regionech. Harrach navíc po svém otci také velký propagátor a investor železnice v Podkrkonoších a Jizerských horách, dodnes nebyly všechny jeho záměry realizovány, například železnice z Rokytnice nad Jizerou do Harrachova přes Kořenov. Naopak jeho podpora vídeňským Čechům dodnes sklízí své ovoce a Češi ve Vídni si to letos několikrát připomněli. Ať už se jedná o Komenského školu, kterou Harrach založil a stále do ní chodí nejen děti českých obyvatel rakouské metropole, ale také mladí Vídeňáci, nebo kostel Nejsvětějšího Vykupitele v blízkosti školy, kde i dnes probíhají bohoslužby v češtině. Letošní svatováclavskou mši za Jana Nepomuka hraběte Harracha navštívil i Dominik Duka. Harrach na kostel tehdy věnoval sto tisíc zlatých. Stejně tak stál v čele Matice české, byl u poklepání na základní kámen Národního divadla či při založení Muzea Království českého, dnešního Národního muzea. Všechny tyto instituce štědře dotoval.

Právě do Národního muzea se v polovině prosince po více než sto letech vrátí busty Jana Nepomuka hrabětě Harracha, jemuž tak česká společnost částečně splácí dluh. Jeho potomci totiž byli nuceni po mnoha staletích, kdy rod žil a rozvíjel české země, opustit Československo a zanechat tady vše, co jejich předci vytvořili. Bustu odlitou podle předlohy Bohumila Kafky nyní čeká ještě závěrečná fixace a patinace. Od 13. prosince bude k vidění v Národním muzeu.
Na sbírku Společnosti Národního muzea na pokrytí nákladů mohou zájemci stále přispět – číslo účtu 192 304 6319 / 0800, VS 1890.

Nově by osobnost Jana Nepomuka hraběte Harracha měla připomínat ve větší míře také část historické expozice zámku v Malči u Chotěboře.
Rod Harrachů je s Vysočinou spojen také v osobnosti Jana Podstatzkeho Lichtensteina, majitele zámku ve Velkém Meziříčí, jehož matka pochází právě z rodu Harrachů.

  • Facebook
  • Twitter