Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Přednáška Hernán Cortés a dobytí Mexika v Telči

/
/
/
826 Zobrazení



Další přednáška z cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás nazvaná Hernán Cortés a dobytí Mexika se koná ve středu 24. dubna v 18.00 v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Vystoupí s ní Miloslav Záškoda z telčského pracoviště Národního památkového ústavu.

Hernán Cortés, zřejmě nejslavnější conquistador všech dob, se vylodil
20. dubna 1519 se na pobřeží dnešního Mexika a nastoupil dobrodružnou cestu za poznáním a vyvrácením aztécké říše. Cortésův podnik bude nahlížen v kontextu století zámořských objevů. Společně s Cortésem – etnografem prozkoumáme Nový svět a budeme přemýšlet nad „střetem“ dvou zcela odlišných kultur.

Conquista [konkista] je španělské slovo, které se dá přeložit jako dobývání. Zároveň je to i termín, kterým se označuje dobývání určitého území. Je to myšleno ve smyslu vojenském i náboženském. Označení conquista a conquistador se nevztahuje jen na španělské dobyvatele, ale i na ostatní národy, které uskutečňovaly objevné a dobyvatelské cesty.

Vstup je zdarma.

  • Facebook
  • Twitter