Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pracovníci z Jaderné elektrárny Dukovany vyrábí ochranné štíty pro lékaře

/
/
/
3268 Zobrazení



Na nedostatek ochranných štítů pro lékaře, které je pomáhají chránit před nákazou koronavirem, zareagovali v minulých dnech pracovníci dukovanské elektrárny, kteří je začali vyrábět pomocí 3D tiskáren. První dodávky proběhnou právě dnes. Jako první štíty obdrželi lékaři z Dukovan a z Třebíče.

Jiří Pospíšil, Filip Rygl, Jan Vídenský, Lukáš Vlasák a další se za normálního stavu potkávají jako zaměstnanci ČEZ i zástupci dodavatelských firem potkávají v Jaderné elektrárně Dukovany při běžných pracovních činnostech. Nyní je ale dohromady svedla chuť pomáhat lékařům s nedostatkem ochranných pomůcek. Využili proto svých zkušeností s nejmodernějšími technologiemi a začali za pomoci 3D tiskáren vyrábět ochranné štíty pro lékaře z regionu elektrárny. Během několika dní se celá akce rozjela tak, jak to ani sami nečekali.

Deset prvních kompletních výrobků v pondělí 30. března převzali lékaři a sestry z ordinací na JE Dukovany. „Máme v Dukovanech malý technický kroužek při SDH Dukovany s 3D tiskárnou a zvažovali jsme výrobu ochranných obličejových štítu pro lékaře. Ozývají se nám desítky lékařů, zubaři, psychiatři, alergologové, lékaři z ARO nebo z dětských oddělení nemocnic. Ochranné štíty tak putují nejen k lékařům z elektrárny, ale také do Brna, Velké Bíteše, Hrotovic, Třebíče nebo do Moravských Budějovic. Už teď máme téměř 240 požadavků,“ popisuje Jiří Pospíšil z I&C Energo.

Tisk jednoho konstrukčního prvku pro umístění ochranného štítu trvá jednu až tři hodiny podle použitého modelu a rychlosti tiskárny a je na něj zapotřebí 16 metrů tiskového materiálu, tzv. filamentu . Za jeden den jsou tak schopni vyrobit asi 15 ochranných štítů. Štít se skládá ze tří základních částí: čelenky, která je plně tištěná na 3D tiskárně z materiálu PETG, ochranného štítu vyříznutého z folie A4 tl.200um., a gumy. V provozu je sedm 3D tiskáren, další čtyři tiskárny se přidají od dnešního dne.

V současné době není úplně snadné sehnat potřebný materiál. Ten v první chvíli poskytla řada ochotných lidí a menších firem z okolí, včetně svých 3D tiskáren. S nedostatkem materiálu pro výrobu ale velmi rychle pomohla Nadace ČEZ, která v rámci grantu určeného na krizovou pomoc poskytla prostřednictvím Ekoregionu 5 finanční prostředky na jeho nákup. „Rčení kdo rychle dává, dvakrát dává, platí v tomto případ stoprocentně. Díky této podpoře budou moci pracovníci z elektrárny vyrobit stovky ochranných štítů pro lékaře v našem regionu a za to jsem opravdu vděčná,“ říká předsedkyně Ekoregionu 5 Petra Jílková.

Lékař Zdeněk Bauer z EDU při převzetí ochranného štítu
  • Facebook
  • Twitter